In prag de iarna strada Ion Creanga din capitala intra in reparatie. Lucrarile vor incepe in doua-trei saptamani si vor avea loc pe tronsoane. Primul va fi cel cuprins intre strazile Alba Iulia si Belinski. Potrivit primarului care a facut anuntul astazi dimineata pe facebook, reparatia drumului va dura un an si jumatate si va costa 70 de milioane de lei.  

Publicat:18.10.2020, 18:02

Strada Ion Creanga este una dintre cele mai solicitate din oras, dar si dintre cele mai avariate. Pe carosabil gropile sunt destul de greu de ocolit, dar nici trotuarele, care duc spre Universitatea Pedagogica sau parcul Dendrariu, nu arata mai bine.

“Strada, evident, este intr-o stare deplorabila. Este foarte greu de mers. Se vad multe crapaturi, gauri, care sunt din cauza radacinilor copacilor care ridica trotuarul.”

Astazi, intr-un filmulet postat pe facebook primarul Ion Ceban a anuntat ca a semnat deja contractul de executare a lucrarilor de reparatie de pe strada Ion Creanga. Acesta, insa a dat foarte putine detalii. Urmeaza sa fie schimbata integral reteua de apeduct si canalizare, veche de mai bine de 90 de ani, iar din aceasta cauza lucrarile vor dura un an si jumatate.  

Ion CEBAN, PRIMARUL CAPITALEI: “Finalizarea lucrarilor este estimata pentru martie, anul 2022.”

Drumul va fi reparat pe portiuni si inchis treptat. Potrivit lui Ion Ceban in 2-3 saptamani va incepe reabilitarea tronsonului cuprins intre Alba Iulia si Belinski. Nu se stie cand se vor incheia lucrarile, dar tinand cont ca vine iarna, iar pe frig se va munci mai greu, portiunea ar putea ramane in santier pana in primavara. Totodata autoritatile inca nu au decis cum va fi redirectionat transportul public. Pe Ion Creanga circula numeroase rute de microbuz, autobuz si troleibuz, care leaga sectorul Buiucani de celelate. Soferiii vor trebui si ei sa gaseasca drumuri de ocolire.  

Liubov PLAMADEALA, REPORTER PRO TV: “Unul din drumurile de ocolire a strazii Ion Creanga pentru a ajunge in sectorul Buiucani, este Ion Pelivan. Aceasta artera, insa, este plina de gropi si de santuri ramase dupa montarea retelei de apeduct. Mai mult, dupa ploile din ultimele zile tot pietrisul cu care au fost acoperite gropile s-a imprastiat pe drum. Astfel ca dupa cateva zile de circulat pe aici soferii risca sa ajunga cu masinile direct in service.”

“Eu cred ca foarte mult va dura, fiindca ei nu se tin de cuvant. Incep reparatia pe urma fac o portiune oarecare, apoi lasa si se muta in alta parte. Asa-i la noi.”

O parte din trotuarele, reparate in 2018 si pentru care s-au cheltuit circa 26 de milioane de lei, vor trebui reabilitate din nou in urma sapaturilor ce vor fi efectuate pentru montarea retelei de apeduct, sustine Ion Ceban.  

Ion CEBAN, PRIMARUL CAPITALEI: “Trotuarele care au fost realizate pe aceste portiuni au fost cu mari abateri de la proiect.”

“Abia l-au pus, cat are, un an. Ei pun acum ca vin alegerile si gata.”

“Pentru ce sa schimbe? Nu o sa puna mai bun in loc.

Doar pentru schimbarea retelei de apeduct si canalizare pe strada Ion Creanga este nevoie de 20 de milioane de lei, iar pentru reabilitarea carosabilului si asfaltare 50 de milioane. Primaria a alocat din buget doar 44 de milioane. Cine va repara drumul si de unde vor fi luati restul banilor, primarul nu a mentionat in filmulet.