Si in satul Selemet din Cimislia astazi a fost mare sarbatoare. Acolo a fost organizata Ziua Prosopului traditional. Pe stadionul din localitate gospodinele din sat au adus cele mai frumoase si mai vechi prosoape cusute manuale sau tesute. La eveniment a fost si seful statului, care a ales sa poarte o ie. 

Publicat:12.06.2022, 20:29

In satul Selemet din Cimislia astazi de duminica mare localnicii au impodobit portile si fantanile nu doar crengi de nuci si tei dar si cu prosoape traditionale. Festivalului iProsop a avut loc pe stadionul din localitate, care s-a transformat intr-o casa mare plina de traditii.

„ Este un eveniment foarte frumos, de multi ani nu am vazut atat de multa lume intr-un sat, copii si generatia noua.”

Unii vizitatori au venit la festival chiar de la sute de kilometri.

„ Suntem de la Sarata Veche raionul Falesti. Am venit de la o distanta de 180 km. E un festival mare pe care as dori si in partile nordului sa fie asa festival.”

Oamenii au admirat expozitiile de prosoape, dar si a mestesugarilor. Dansurile si voia buna nu au lipsit.

Viorel FURDUI, DIRECTOR EXECUTIV CONGRESUL AUTORITATILOR LOCALE DIN MOLDOVA: „ Aceasta sarbatoare iProsop este ceva inedit pentru Republica Moldova, imbina tot ce inseamna traditie, prosop, cultura, cu tendinte moderne cum sunt tehnologiile.”

La festival a fost prezenta si Presedinta Maia Sandu, care mai intai s-a plimbat pe la tarabe si a facut poze cu cei prezenti. 

Ulterior imbracata in ie si cu un manunchi de corovatic in mana Maia Sandu a tinut un discurs in fata celor prezenti.

Maia SANDU, PRESEDINTA REPUBLICII MOLDOVA: „ Ma bucur sa fiu in aceasta zi, de duminica Mare alaturi de dumneavoastra la acest eveniment care a devenit cartea de vizita a satului Selemet.. Acest festival vine sa sarbatoreasca prosopul tesut manual, o piesa a tezaurului nostru national.” 

Festivalul iProsop de la Cimislia este la a 4-a editie si pune accentul pe traditii si obiceiuri, port national si gastronomie locala.