Cinci copii s-au nascut in ultimele doua zile, inainte ca mamele lor sa ajunga la spital. In trei cazuri nasterea a avut loc chiar in ambulanta, iar in doua – acasa inainte ca doctorii sa vina la fata locului. Atat femeile, cat si bebelusii sunt sanatosi. 

Publicat:14.01.2021, 21:35

Mariana Negruta este din Cigarleni, raionul Ialoveni, si a nascut cu doua zile in urma acasa. Femeia spune ca dimineata a inceput la fel ca oricare alta si si-a dus fiica la gradinita.

Mariana NEGRUTA, MAMA:“Cand am venit acasa, au inceput durerile. M-am asezat pe pat si pana la ora 9 am nascut. Soacra m-a ajutat.”

Imediat ce a simtit durerile Mariana spune ca a chemat ambulanta.

Mariana NEGRUTA, MAMA: “Am sunat ambulanta cu jumatate de ora inainte, dar pana a venit eu am nascut.

- L-am nascut tot sanatos. I-am pus numele Gheorghita in cinstea tatalui meu.”

Femeia se afla acum la Centrul Mamei si Copilului si se simte bine, la fel ca si bebelusul. Tot pe 12 ianuarie, o femeie din Stefan-Voda a nascut acasa, iar una din Ialoveni – in drum spre spital. Cu o zi inainte, inca doua femei, din Floresti si Soroca au adus pe lume doi bebelusi, in ambulanta. Potrivit purtatoarei de cuvant a CNAMUP, in toate cele 5 cazuri, ambulantele au ajuns in 25 de minute de la chemare.

Vladislava CEBAN, PURTATOR DE CUVANT CNAMUP: “In toate cazurile nu era la prima sarcina si au avut nasteri in anamneza. Ne este greu sa ne expunem asupra motivului apelului intarziat.”

Iar personalul este instruit si poate primi nasteri. 

Vladislava CEBAN, PURTATOR DE CUVANT CNAMUP:” Echipele de asistenta medicala urgenta sunt suficient de competente pentru a acorda asistenta medicala in toate tipurile de urgenta, inclusiv nasterea. “

Mamele au varsta curpinsa intre 30 si 40 de ani. Purtatoarea de cuvant a CNAMUP spune ca e neobisnuit ca in doua zile s-au inregistrat tocmai 5 nasteri prespitalicesti. In toate cazurile, atat bebelusii, cat si mamele sunt sanatosi.