Agentia pentru Supraveghere Tehnica s-a autosesizat in cazul incendiului produs ieri la rezervorul de cereale din Portul Giurgiulesti. Acestia mentioneaza ca depozitul la care s-a produs avaria nu se atribuie la categoria obiectelor, supuse supravegherii tehnice de stat in domeniul securitatii industriale.

Publicat:17.01.2023, 10:49

„In scopul examinarii circumstantelor create, supraincalzirea granulelor pastrate in trei silozuri cu capacitatea de 1.200 tone fiecare, in urma nerespectarii normelor de exploatare si depozitare, Agentia a solicitat in repetate randuri prezentarea actelor permisive de proiect pe obiectivul dat, insa cu exceptia a unor scheme pentru silozuri si autorizatiile de construire si urbanism, din partea companiei nu au fost prezentate”, se arata in comunicatul emis de Agentie. 

Totodata, reprezentantii AST mentioneaza ca compania, propritarul cerealelor, in cazul unor accidente tehnice era obligata in timp de 24 de ore sa sesizeze Agentia, iar pe acest caz Compania nu si-a onorat obligatiile.

„Raspunderea pentru realizarea si mentinerea, pe intreaga durata de existenta, a unor constructii de calitate corespunzatoare, precum si pentru indeplinirea obligatiilor stabilite prin documentele normative elaborate potrivit prevederilor prezentei legi, revine factorilor care participa la conceperea, proiectarea, executia, exploatarea si postutilizarea acestora, potrivit obligatiilor si gradului de culpabilitate al fiecaruia”, se mai arata in comunicat. 

In ce priveste aspectele securitatii industriale, specialistii de la AST spun ca s-a constatat, ca depozitul de turte, la care s-a produs avaria nu se atribuie la categoria obiectelor, supuse supravegherii tehnice de stat in domeniul securitatii industriale.

„Intreprinderea nu a notificat detinerea obiectului industrial periculos, nu a prezentat documentatia de proiect la acest obiect pentru inregistrare si nici nu a solicitat participarea reprezentantului organului de control si supraveghere tehnica de stat la lucrarile comisiei de receptie, iar unicul obiect industrial periculos notificat de catre agentul economic si inregistrat de catre Agentie este - Cazangerie cu un cazan de producere a aburului, care utilizeaza combustibil solid (coji de seminte de floarea soarelui) la Complexul pentru prelucrarea semintelor de floarea soarelui cu capacitatea de 700 tone pe zi”, mentioneaza reprezentantii de la Agentie. 

In acest context, responsabilii AST mentioneaza ca, agentii economici, detinatori de productii si obiecte de producere a uleiurilor, incluse in Nomenclatorul productiilor si obiectelor de depozitare si prelucrare a cerealelor, supuse supravegherii si reglementarii tehnice de stat si in Nomenclatorul obiectivelor industriale, al instalatiilor tehnice, utilajelor si tehnologiilor utilizate in cadrul acestora si apartenenta acestora la clase de pericol, au obligatia sa notifice detinerea obiectului industrial periculos pentru inregistrarea lor in Registrul de stat. Astfel, Agnetia a initiat procedura de demarare a unui control inopinat de specialitate in domeniile de competenta.

O explozie puternica s-a produs ieri dimineata pe teritoriul Portului International Giurgiulesti. Unul din cele sase rezervoare, date in exploatare anul trecut, s-a prabusit. Potrivit pompierilor, silozul, plin cu seminte faramitate de floarea-soarelui, a fost cuprins de flacari. 20 de pompieri au fost trimisi sa stinga incendiul. Nu s-au inregistrat victime. 

Citeste si :  A ars ca o torta. Momentul in care rezervorul cu cereale din Portul Giurgiulesti se prabuseste - surprins de martori - VIDEO 

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.