Valentina Ursu continua seria interviurilor electorale cu presedintele Igor Dodon, candidat independent la un al doilea mandat, sustinut de PSRM. Dodon este inscris al patrulea pe lista CEC pentru alegerile din 1 noiembrie, scrie moldova.europalibera.org.

Publicat:20.10.2020, 15:37

Igor Dodon a declarat Europei Libere ca nu are intentia de a lupta cu cineva, iar Moldova are nevoie de o perioada stabila si a vorbit despre cei sapte „piloni” pe care se bazeaza platforma sa electorala: grija fata de oameni, oras confortabil si sate moderne, economia durabila, apararea si consolidarea statalitatii, politica interna, politica externa echilibrata, pastrarea valorilor crestine si traditionale.

Igor Dodon: „Eu la fiecare intrevedere electorala pe care o am, dar deja am avut peste 130, in doua saptamani, eu am fost in 18 sau 20 de raioane deja...”

Europa Libera: Ati promis 250-300 de intalniri in 28 de zile.

Igor Dodon: „Deja 150-160 noi le-am facut si in toate intrevederile pe care le am cu cetatenii eu nu le fac promisiuni, eu le spun in felul urmator: „Eu vreau sa continui ceea ce am reusit sa fac. Si eu consider ca ceea ce am reusit sa fac in aceste 11 luni sau in patru ani de mandat, dar in special in 11 luni, noi am reusit, pentru ca am fost o echipa consolidata: presedintele, guvernul si parlamentul, si primarul de Chisinau, si bascanul Gagauziei.

Noi am fost o echipa consolidata care am lucrat impreuna si aceasta a oferit si rezultate, pentru ca, uitati-va, intr-un an cu seceta, intr-un an cu pandemie, intr-un an cu inundatii, cum am avut la sud, o criza politica cu alegeri, noi am gasit posibilitatea si un miliard de lei am dat la pensionari suplimentar, acele 700 de lei si 900 de lei acum, in octombrie. Noi am gasit posibilitatea sa investim mai departe in drumuri, 6-7 miliarde de lei am investit in drumuri, inclusiv in programul „Drumuri bune pentru toti”; noi am gasit 400 de milioane de lei sa majoram salariile la medici in acest an foarte dificil. De ce am reusit? Pentru ca am fost o echipa consolidata.”

Europa Libera: Eu vreau sa ne spuneti clar, ar fi cu putinta sa se reconfigureze actuala majoritate parlamentara astfel incat socialistii sa atraga alti deputati? Sa admitem ca PD-ul se retrage de la guvernare, ce faceti?

Igor Dodon: „Mergem la anticipate.”

Europa Libera: Cum?

Igor Dodon: „Foarte simplu: sau parlamentul nu se convoaca, sau provocam anticipatele prin caderea guvernului, asta nu-i problema, dar eu cred ca acest lucru va fi iresponsabil in perioada de iarna. Suntem in situatie de pandemie, ideal ar fi ca noi sa obtinem acel vaccin despre care vorbim des din Est sau din Vest, sa trecem de pandemie si dupa aceasta o sa mergem la alegerile parlamentare anticipate. Cel putin, 90 la suta din cetatenii cu care discut eu asa imi si spun: dl Dodon, se finalizeaza prezidentiale, Dvs. trebuie sa invingeti, sa fie stabilitate politica, trecem iarna, da, in parlamentul acesta trebuie fugariti toti, asa si spun, trecem iarna, trecem pandemia, dupa aceasta mergem in vara la alegeri anticipate, alegem alt parlament.”

Europa Libera: Daca e sa credem ceea ce se discuta in spatiul public, ca Igor Dodon, prin interpusi sau direct, discuta si cu Plahotniuc, si cu Sor, si ca ar fi batut palma asupra unor intelegeri, si acest lucru in scurt timp se va vedea in legislativ, acolo unde se presupune ca ar putea sa se croiasca o alta majoritate parlamentara.

Igor Dodon: „Noi daca o sa mergem pe comentarea la toate aberatiile care sunt in spatiul public, scuzati ca le numesc asa, si promovate intens mai ales in context electoral, noi atunci nu o sa putem sa ne ocupam de lucrurile importante pe care oamenii le asteapta.”

Europa Libera: In Grecia, in Turcia cu Plahotniuc v-ati intalnit?

Igor Dodon: „Nu, din nou, iaca, fake news-uri care sunt aruncate, doar a iesit Interpolul din Grecia si a spus ca Plahotniuc ultima data a fost in 2016 in Grecia si n-a fost anul trecut, dar televiziunile din dreapta promovate intens si pe fonduri europene promoveaza fake news-urile astea si multe alte lucruri.

Am mentionat de mai multe ori si repet inca o data: nu poate fi niciun fel de dialog cu aceste persoane, pentru ca noi nu pentru aceasta am riscat anul trecut in luna iunie cu viata personala si a familiei pentru ca sa revenim la discutii cu astfel de persoane, lucrul este simplu si este foarte clar.

Eu nu-mi doresc sa se revina la ceea ce a fost anterior, eu nu vreau sa vina acel regim, nu vreau institutii capturate si lucrul acesta este foarte important, eu nu voi permite niciodata acest lucru, nici eu nu voi face asa ceva, dar atat timp cat voi fi presedinte nu voi permite nici altora.”

Europa Libera: Dvs. ati insistat ca Republica Moldova ar fi facut toate demersurile catre Statele Unite ale Americii ca Washingtonul sa-l extradeze pe Vladimir Plahotniuc, iata ca Vladimir Plahotniuc nu se mai afla in SUA, dar nici acasa in catuse asa cum ati promis nu a ajuns.

Igor Dodon: „Si este un lucru bun ca nu mai este in Statele Unite ale Americii. Partenerii nostri americani au inteles probabil care sunt riscurile pentru a mentine in continuare o astfel de persoana pe teritoriul lor, probabil i-au aratat la usa, nu stiu, eu detalii nu cunosc, pentru ca trebuie sa spuna organele de ancheta. Acum inteleg ca fuge dintr-o tara in alta tara, dar acest fapt ca nu mai este acolo confirma ceea ce am spus eu anterior, ca nimeni nu va putea sa fuga de justitie, nu poti sa fugi toata viata din tara in tara, pentru ca s-au dat toate demersurile si in tara cutare, si in Turcia, si mai departe, si totuna o sa fie gasit si o sa fie adus acasa, mai devreme sau mai tarziu, noi ne dorim mai devreme, de aceasta se ocupa procuratura, organele de ancheta si eu cred ca ei vor reusi.”

Europa Libera: Dar iarasi, citisem din investigatii ca in Romania nu s-ar fi trimis toate actele suficiente ca…

Igor Dodon: „Din nou sunt declaratii din presa, sunt organele competente, am vazut si un comunicat de presa si la alte organe, sa se clarifice ei, noi nu avem alt interes decat acela sa-l aducem acasa.”

Europa Libera: Si va fi adus?

Igor Dodon: „Eu cred ca da.”

Europa Libera: In cat timp?

Igor Dodon: „Cu cat mai repede, cu atat mai bine.”

Europa Libera: Dar o alta majoritate parlamentara poate fi creata?

Igor Dodon: „Eu nu vad cum poate fi creata in timpul apropiat alta majoritate parlamentara decat intre PSRM si alte partide, eu am spus Blocul ACUM, PD, dar lucrul acesta, cel mai probabil, nu se va intampla. De aceea sau vom mentine acest guvern, haideti sa-l numim guvern minoritar, el deja este un guvern minoritar, pentru ca nu are 51 de mandate batute in cuie, noi putem sa ajungem cu acest guvern minoritar destul de departe, si jumatate de an, si vedem cat o sa dureze, sau vor fi alegeri parlamentare anticipate.”

Europa Libera: Dar alegerile parlamentare anticipate cel mai probabil cand pot fi declansate, daca se tine cont de norma legala?

Igor Dodon: „Eu mi-as dori nu mai devreme de sfarsitul lunii mai, inceputul lunii iunie, din considerente legate de aspectele pandemiei. Este o problema cu pandemia si noi intram intr-o perioada suplimentara de risc, perioada rece a anului, de aceea noi trebuie sa trecem de aceasta etapa, noi trebuie sa vaccinam oamenii, sa gasim posibilitate de a da aceasta vaccina celor care doresc sa si-o administreze si sa ne miscam inainte, si dupa aceea sa luam o decizie.”

Europa Libera: Dar cand ziceti ca urmeaza o perioada de risc, tinand cont de pandemia de COVID-19, ce luati in calcul?

Igor Dodon: „E perioada rece a anului...”

Europa Libera: Va creste doar numarul celor infectati?

Igor Dodon: „Perioada rece a anului cand avem gripe care sunt obisnuite, deci evident ca noi intram intr-o perioada, aceasta este in fiecare an si ea se suprapune cu COVID-ul. Ministerul este pregatit, guvernul face tot posibilul, nu a mai fost guvern in ultimii 15 ani care a avut atatea provocari in decurs de 10-11 luni. Situatia este dificila in toata lumea, pentru ca peste tot a crescut numarul celor infectati, dar in Republica Moldova sistemul medical face fata, noi suntem pregatiti si in Republica Moldova numarul de decese din cei infectati este cel mai jos din regiune, pentru ca procentajul, asa-numitul indicator, indicele fatalitatii mi se pare ca e 2,5-2,6, in Europa media e peste 5, in Romania e 4,6, in Italia e 12, la noi e 2,5.

Regretabil ca din 100 de infectati pleaca din viata doi sau trei oameni, moldoveni de-ai nostri, dar in Italia pleaca 12 din viata dintr-o 100, in Europa – 5, in medie, in Romania – peste 4. In situatia in care sistemul medical in ultimii ani a fost supus unor experimente de optimizari, de lichidare a spitalelor raionale, cu un salariu foarte mic, medicii nostri sunt eroi, de aceea eu si am iesit cu initiativa de dublare a salariilor pentru medici si, apropo, ei sunt multumiti.”

Europa Libera: Locuri in spitale mai sunt?

Igor Dodon: „Eu stiu ca guvernul in fiecare zi tine la control acest subiect, sunt pregatite suficiente locuri in spitale, sunt pregatite si alte variante daca va fi necesar, mai sunt sanatorii, sunt o multime de posibilitati, de aceea eu stiu ca guvernul gestioneaza eficient aceasta criza si eu sunt ferm convins ca va face fata.”

Europa Libera: Daca s-ar face teste mai multe, situatia ar fi si mai critica?

Igor Dodon: „Acum toti care se adreseaza, absolut toti care se adreseaza au posibilitate sa-si faca teste, cei care sunt cu simptome merg la medic, la laboratorul de stat si nu achita nimic, cei care sunt fara simptome, dar vor sa se asigure merg la privat, de aceea la acest moment nu este nicio problema cu testele.”

Europa Libera: De cate ori ati dat testul pana azi?

Igor Dodon: „Nu de aceea ca ma tem, dar ma intorc in fiecare seara la familie, eu zilnic am 10-12 intrevederi la care participa in medie cate 200 de oameni, adica zilnic am contact cu 2.000-3.000 de oameni. Bine, la toate intrevederile sunt in masca, daca ati observat...”

Europa Libera: De cate ori ati dat testul?

Igor Dodon: „Unii concurenti de-ai mei vad ca nu sunt asa de atenti si nu poarta masca. Cel putin in ultima luna - o luna jumatate, cel putin de trei-patru ori am dat testul, dar acum, in campania electorala, ma stradui la fiecare inceput de saptamana.”

Europa Libera: Prezenta celor din stanga Nistrului la acest scrutin prezidential a starnit multa discutie. Contati nemijlocit pe cei care vor veni si admiteti ca ei mai pot fi adusi, cumparandu-li-se votul cu 20 de euro, asa cum se zice?

Igor Dodon: „Eu cred ca acestea sunt insinuari, noi niciodata nu ne-am ocupat si nu ne vom ocupa de acest lucru. Eu nu cred ca in acest an vor participa atat de masiv cum au fost in anul trecut, de exemplu. Si va amintesc ca anul trecut toti au recunoscut alegerile, cu toate ca era evident ca au fost adusi 37 de mii de cetateni ai Republicii Moldova din Transnistria care au votat impotriva mea, de pe doua circumscriptii, scopul a fost sa treaca alti candidati, nu candidatii socialistilor. Si atunci, Occidentul, deoarece s-a votat impotriva lui Dodon, a zis ca-i OK.

De aceea, noi nu mizam masiv pe aceleasi instrumente, evident ca noi mizam pe votul oricarui cetatean al Republicii Moldova, indiferent unde se afla - in Rusia, in Transnistria, in Germania, in Statele Unite, pentru ca sunt cetatenii nostri.

Si apropo pentru a scoate aceasta problema pe viitor, noi trebuie sa trecem la sistemul electronic de vot, ca cetatenii Republicii Moldova, indiferent unde se afla, sa poata intra in sistem si sa voteze. Si eu cred ca lucrul acesta este destul de real pentru urmatoarele alegeri, doar vointa sa fie. Eu sunt pentru.”

Europa Libera: Fraudarea alegerilor poate sa aiba loc?

Igor Dodon: „Nu este reala fraudarea alegerilor. Cei care declara si striga despre fraudarea alegerilor sunt pregatiti probabil, pentru ca vor pierde aceste alegeri si incearca sa se victimizeze. Si fac o greseala, pentru ca demotiveaza propriul electorat sa iasa la vot. Care-i sensul sa iesi la vot, daca alegerile vor fi fraudate si va castiga Dodon? De aceea, eu cred ca este o greseala a celor care ii consulta, dar eu nu stiu cum, nu vad cum se poate de facut fraudarea, in fiecare sectie de votare sunt zeci de reprezentanti la toti concurentii electorali.”

Europa Libera: Vorbiti despre ziua alegerilor, dar pana in ziua scrutinului?

Igor Dodon: „Dar ce poti sa faci pana in ziua scrutinului? Campania electorala merge si vedeti ca merge destul de calm, linistit...”

Europa Libera: Cu cate procente credeti ca ati putea sa iesiti in primul tur?

Igor Dodon: „Eu cred ca poate fi victorie si din primul tur. Depinde care o sa fie prezenta la vot. Ar fi bine sa se finalizeze totul dintr-un tur, pentru ca-i COVID, ii pandemie. Dvs. intelegeti ca cel mai probabil noi vom invinge in aceste alegeri si, apropo, focus-grupurile arata ca alegatorii de dreapta 70 la suta sunt siguri ca eu voi invinge. De aceea, pentru ce sa pierdem banii, de ce trebuie sa mai facem inca un tur pe timp de pandemie? Alegem din primul si ne apucam de lucru.”

Europa Libera: Dar sunteti pregatit si pentru scenariul B, ca pierdeti alegerile?

Igor Dodon: „Eu voi recunoaste rezultatele alegerilor acele care vor fi si sper foarte mult ca si oponentii politici vor face acest lucru. Fara isterie, noi nu avem nevoie de destabilizare in Republica Moldova, eu voi recunoaste acel rezultat care va fi.”

CITESTE MAI DEPARTE PE MOLDOVA.EUROPALIBERA.ORG