Evenimentele care urmau sa aiba loc maine in parcul Alunelul, dar si alte locatii din capitala se anuleaza, dupa ce o creanga a cazut peste un copil de doi ani in parcul Alunelul.

Publicat:14.05.2022, 19:46

Primarul capitalei, Ion Ceban spune ca tragedia de astazi a fost un soc pentru toata lumea.

„In prezent, primaria initiaza o ancheta interna pentru a stabili toate imprejurarile. Sunt analizate toate documentele din ultimii ani privind curatarea si taierea copacilor din parcul Alunelul. S-a constatat ca in anul 2019 au fost verificati 231 de arbori, taierea igiena - 140, curatarea sanitara - 53 si taierea - 38, in acest sens, intreprinderea municipala Spatii Verzi a solicitat autorizatia Agentiei pentru Protectia Mediului pentru a efectua lucrari. Atunci Agentia a permis diverse lucrari la 118 arbori,” a declarat primarul capitalei.

Ceban sustine ca in 2020 si 2021, aceleasi concluzii au fost intocmite de catre Spatii Verzi pentru 135 de arbori - pentru taiere si curatare.

„Ultimul raport de inspectie a fost intocmit de Spatii Verzi in septembrie 2021, iar autorizatia de lucru de la Agentia pentru Protectia Mediului a fost eliberata in februarie 2022, cand au fost taiati 16 copaci,” a mai spus Ion Ceban.

Totodata, acesta mentioneaza ca lucratorii Spatii Verzi nu pot indeparta si taia nici macar copacii uscati fara permisiunea Agentiei pentru Protectia Mediului.

„Un exemplu este cazul de pe teritoriul unei institutii de invatamant, cand, inainte de inceperea anului scolar, directorul a cerut taierea copacilor, intrucat acestia reprezentau un pericol imediat pentru copii.

Neavand un raspuns prompt pana la 1 septembrie, deputatul Spatii Verzi a taiat copaci uscati pe teritoriul institutiei de invatamant, pentru care angajatii au fost amendati cu cate 15 mii de lei, iar ulterior Agentia de Mediu a intentat un proces impotriva Spatii Verzi cerand recupera daune in valoare de 120 mii lei. De aceea in astfel de cazuri nu ar trebui sa existe birocratie si obstacole pentru a nu pune in pericol viata si sanatatea cetatenilor.

Primaria este deschisa pentru cooperare, ne propunem sa facem in comun un inventar al arborilor, in primul rand pe teritoriul institutiilor de invatamant, apoi in zonele verzi, de-a lungul drumurilor si pe trotuare,” a mai mentionat acesta.

Astazi, un copil de doi ani a murit, dupa ce peste el a cazut o creanga in parcul Alunelul din Chisinau.

Pe Telegram-ul Pro TV Chisinau gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.