Un moldovean, care transporta peste 5,2 tone de tigari contrafacute intr-un oras din Franta, a fost arestat si a primit o pedeapsa de doi ani de inchisoare cu suspendare si o amenda de 100.000 de euro. Peste 26 de mii de cartuse de tigari au fost gasite in remorca camionului, care ar fi trebuit sa fie incarcata cu foi de polisteren, scrie presa locala.

Publicat:25.01.2023, 17:49

Totul s-a intamplat in noaptea de 16 spre 17 ianuarie, in localitatea Soissons, din Franta. Presa locala scrie ca acesta se indrepta spre Paris, iar la trei kilometri de un post de politie, a oprit. Acest fapt le-a atras atentia politistilor care au venit sa-l verifice. Moldoveanul le-a spus ca transporta placi de polisterien. Insa, vamesii au verificat incarcatura si au descoperit circa 550 de cutii cu tutun de contrabanda. 

„Nu stiam ca sunt cutii de tigari. Am fost naiv, credeam ca doar transportam polistiren in Spania. Nu credeam ca am marfa ilegala”, le-a spus moldoveanul oamenilor legii din Franta. 

Barbatul a declarat ca un cunoscut i-ar fi propus sa livreze incarcatura. Astfel, pe 11 ianuarie, barbatul a zburat din Moldova la Amsterdam. Ulterior, la Bruxelles a urcat la volanul camionului, de acolo, a mai luat si un telefon. Presa locala, prezinta si primele declaratii ale moldoveanului.

 „-De ce nu ti-ai verificat incarcatura, e obligatia ta?”

 Moldoveanul spune ca nu s-a gandit sa verifice camionul sigilat si a urmat instructiunile primite prin telefon.

„Am crezut ca voi avea probleme daca verific camionul deja sigilat. Am urmat doar instructiunile primite prin telefon pe masura ce mergeam. Este prima data cand ma aflu intr-o situatie ilegala”, a declarat moldoveanul.

„Nu avea nicio dovada a originii marfurilor. Nu si-a verificat incarcatura, nu avea contract de munca sau traseu fix. Prin urmare, nu are nicio dovada a bunei sale credinte. Prejudiciul bunurilor sechestrate este estimat la 2,7 milioane de euro”, a precizat politia din Franta.

Barbatul a fost imediat arestat si adus in fata instantei de judecata.

Pentru procuror, nu exista nicio indoiala ca este o organizatie foarte structurata. 

„Acest caz nu trebuie luat cu usurinta, deoarece volumul incarcaturii este enorm. Nu este credibil, trebuie sa-si controleze vehiculul.”

Initial, procurorul a cerut pentru inculpat trei ani de inchisoare cu suspendare si distrugerea marfii. Avocatul moldoveanului considera ca rechizitiile sunt severe. 

„Vorbim despre un sofer si nu despre un om in fruntea traficului de tutun. Trei ani sunt o perioada lunga doar pentru ca vrei sa lucrezi si sa-ti hranesti familia”, a spus avocatul.

Instanta l-a condamnat la doi ani de inchisoare si o amenda de 100.000 de euro.

Oamenii legii din Franta au fost felicitati si de ministrul Economiei, Finantelor si Suveranitatii Industriale si Digitale din Franta, Bruno Le Maire, dar si de  Ministru al Actiunii si Conturilor Publice, Gabriel Attal,  pentru promptitudine de care au dat dovada. 

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.  

Sursa: