Judecatorul acuzat ca nu poate justifica bunuri in valoare de 3 milioane de lei sustine ca inspectorii ANI i-au calcutat gresit averea, iar banii ar fi cadouri de la nunta. Autoritatea Nationala de Integritate spune insa ca si banii castigati la nunta trebuiau declarati corect, ceea ce nu s-a intamplat. Mai mult, ANI a descoperit pe langa cele 3 milioane de lei si alte conturi bancare nedeclarate in valoare totala de peste 230 de mii de euro. Judecatorul risca acum sa fie revocat din functie si sa i se confiste averea nejustificata.

Publicat:26.05.2021, 20:00

La o zi dupa ce ANI l-a acuzat pe judecatorul Denis Guzun ca a ascuns o parte din averea sa, acesta a reactionat. Sustine ca inspectorii s-ar fi incurcat in calcule. Spune ca a cumparat mai multe bunuri dupa ce a primit cadouri banesti la nunta sa pe care a facut-o in 2017 cand era doar asistent judiciar. Ulterior, ar fi precizat sumele de la nunta in declaratia de avere din 2018.

Denis GUZUN, JUDECATOR LA JUDECATORIA CHISINAU:“-Niciodata in viata nu am avut bunuri, concomitent, nu am detinut bunuri de o asa valoare pe care a constat-o ANI. 

-Ei au constatat ca in anul 2018 ati procurat mai multe terenuri, o casa de locuit si un SUV, e adevarat?

-Nu, aceste bunuri au fost cumparate pe perioada anului 2018. Ei nu au luat in calcul bunurile care au fost vandute. La moment eu nu detin bunurile

“Sunt cadouri banesti, care au fost declarate in 2018, dupa serbarea de nunta care am facut-o. Ele au fost declarate.”

Doar ca ANI sustine ca toate aceste sume castigate la nunta ar fi trebuit declarate corect, ceea ce nu s-a intamplat. In plus, veniturile pe care le are judecatorul nu justifica terenurile, casele si masinile din averea sa. Asta pentru ca, in medie, un judecator are un salariu de aproape 20 de mii de lei. 

Maria DASTIC, PURTATOAREA DE CUVANT A ANI:“Inspectorul de Integritate a constatat o diferenta substantiala in marime totala de aproximativ trei milioane de lei intre veniturile realizate si ceea ce a declarat dumnealui. 01:27 A mai identificat si incalcarea cadrului legislativ penal, prin faptul ca a admis in declaratiile de avere informatii si date eronate si incomplete.”

Averea totala care nu poate fi justificata de judecator este impresionanta. In afara de bunurile in valoare de 3 milioane de lei sunt si conturi bancare pe care inspectorii ANI spun ca le-au descoperit in cadrul investigatiei.

Francesca GINDEA, REPORTER PRO TV:“Judecatorul care este angajat aici, la judecatoria Chisinau cu sediul in sectorul Buiucani este acuzat de ANI ca nu poate justifica provenienta a trei case, a unui teren construibil, un SUV in valoare de peste 60 de mii de euro, dar si conturi bancare de peste 230 de mii de euro. Toata aceasta avere urmeaza sa fie acum confiscata.”

AVEREA NEJUSTIFICATA A JUDECATORULUI DENIS GUZUN

-2 LOCATII NELOCATIVE IN SECTORUL BUIUCANI

O CASA DE LOCUIT

-UN TEREN CONSTRUIBIL

-UN SUV DE 60 DE MII DE EURO

-CONTURI DE PESTE 230 DE MII DE EURO.

Acum, judecatorul risca sa ramana fara banii nedeclarati, iar reprezentantii Autoritatii Nationale de Integritate sustin ca vor solicita CSM-ului ca Denis Guzun sa fie revocat din functie. Cand a auzit de acuzatii, judecatorul milionar a dat Autoritatea in judecata. Cere si despagubiri morale.

Maria DASTIC, PURTATOAREA DE CUVANT A ANI:A depus o cerere prealabila prin care solicita sa-i achitam 120 de mii de lei, despagubiri morale si materiale, dar autoritatea doar a respectat legislatia.”

Dosarul judecatorului Denis Guzun este al optulea in care ANI solicita confiscarea averii. Potrivit ANI, pentru anul 2020, 400 de declaratii ale judecatorilor, au fost distribuite spre verificare. Potrivit unei investigatii semnata de Ziarul de Garda, judecatorul Denis Guzun provine dintr-o familie de magistrati, tatal sau fiind judecator la Curtea Suprema de Justitie, iar mama la Curtea de Apel. Potrivit investigatiei jurnalistilor, Denis Guzun a fost numit judecator in 2019, desi cel putin zece candidati de la acel concurs ar fi avut un punctaj mai mare decat el.