Iarna s-a dezlantuit in judetele din sudul si centrul Romaniei, unde meteorologii au emis un cod galben de ninsori si viscol, valabil pana marti noapte.

Publicat:02.12.2014, 16:44

37 de persoane ramase blocate in autovehicule pe drumul judetean din Prahova, salvate de pompieri

Pompierii prahoveni au salvat 37 de persoane care ramasesera blocate in autovehicule pe drumul judetean care face legatura intre orasul Mizil si comuna Fulga, in paralel autoritatile intervenind si reusind sa deblocheze soseaua cu utilaje de deszapezire de mare capacitate.

 Jumatate din tara se afla inca sub cod galben de ninsori si viscol. Se circula greu pe drumurile nationale din zece judete.  Jumatate din tara se afla inca sub cod galben de ninsori si viscol. Se circula greu pe drumurile nationale din zece judete.

Jumatate din tara se afla inca sub cod galben de ninsori si viscol. Se circula greu pe drumurile nationale din zece judete.

Echipajele de interventie ale Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU) Prahova care au intervenit pe DJ 100C, intre localitatile Mizil si Fulga, au reusit sa salveze 25 de persoane care ramasesera blocate in autovehicule, din cauza zapezii.

Purtatorul de cuvant al ISU Prahova, Raluca Vasiloaie, a declarat corespondentului MEDIAFAX ca zece copii au fost luati cu autospecialele de interventie si transportati pana in comuna Fulga, in timp ce 15 adulti blocati in microbuze au fost transportati pana in orasul Mizil.

De asemenea, alte 12 persoane ramase blocate in mai multe autoturisme care nu au mai putut inainta din cauza drumului inzapezit au reusit sa-si continue calatoria dupa interventia echipajelor ISU si a drumarilor care actioneaza in zona cu utilaje de deszapezire de mare capacitate.

Conform reprezentantilor Consiliului Judetean Prahova, institutie care are in administrare drumurile judetene si are contracte pentru deszapezirea acestora, in cursul zilei de marti cele mai mari probleme in ceea ce priveste circulatia rutiera au fost pe DJ 100C Fulga – Baba Ana – Mizil si pe DJ 102 D Salciile – Boldesti Gradistea. Pe celelalte drumuri judetene se circula in conditii de iarna.

Mai multe persoane au ramas blocate in autovehicule, marti dupa-amiaza, pe un drum judetean, intre localitatile prahovene Fulga si Mizil.

Drumul pe care au ramas blocate autovehiculele se afla intr-o zona de campie, unde vantul viscoleste zapada, in fiecare iarna mai multe tronsoane de drum fiind inchise temporar.

Bucurestiul si judetele Giurgiu, Dambovita, Arges, Teleorman, Olt, Dolj, Gorj, Valcea, Mehedinti, Caras-Severin, Ilfov, Calarasi, Ialomita, Braila, Buzau, Prahova, Vrancea, Bacau, Neamt, Harghita, Covasna, Brasov, Mures, Sibiu, Alba, Hunedoara si Cluj sunt sub avertizare cod galben de ninsori si vant pana marti, la ora 22.00.

Potrivit avertizarii transmise de Administratia Nationala de Meteorologie, in aceste zona se va depune un strat de zapada de 10-15 centimetri, iar vantul va avea intensificari, cu viteze ce vor depasi la rafala 50-60 de kilometri pe ora, iar local si temporar, zapada va fi viscolita. In regiunile sudice si centrale sunt conditii de producere a poleiului.  

Aproximativ 800 de persoane dintr-o comuna buzoiana, izolate din cauza ninsorilor abundente

Aproximativ 800 de persoane din comuna buzoiana Margaritesti sunt izolate, de trei zile, din cauza ninsorilor abundente care au blocat drumurile ce fac legatura cu alte localitati.

Potrivit primarului comunei Margaritesti, Fanel Ungureanu, DJ 203 A este impracticabil din cauza ninsorilor abundente si a interventiei deficitare a firmei care se ocupa de deszapezire.

Conform sursei citate, din cauza blocarii acestui drum, aproximativ 800 de localnici sunt izolati, neputandu-se interveni pentru deszapezire nici pe drumurile comunale sau satesti.

Primarul a precizat ca oamenii sunt izolati de sambata seara, insa pana acum nu au fost inregistrate urgente medicale sau de alta natura.

"Suntem izolati, pe nicio ruta nu se poate ajunge in Margaritesti. Am comunicat si ne-au spus ca utilajul este pe drum, dar inteleg ca a derapat si a ajuns intr-un sant. Avem peste 20 de masini care au tras pe dreapta, care aveau nevoie sa plece, iar in comuna sunt cam 800 de persoane. Din fericire, nu avem bolnavi care sa trebuiasca sa ajunga urgent la spital”, a declarat, marti, primarul comunei Margaritesti, Fanel Ungureanu.

Oamenii din Margaritesti pot ajunge in celelalte localitati doar pe jos, cea mai apropiata localitate fiind la patru kilometri distanta.

Aproximativ 60 de persoane, intre care mai multi copii, sunt blocate in patru microbuze si zece autoturisme pe un drum care face legatura intre localitatile prahovene Fulga si Mizil, din cauza zapezii si a viscolului.

Astfel, la jumatatea distantei dintre cele doua localitati au ramas blocate doua microbuze cu pasageri si cinci autoturisme, iar la iesirea de pe drumul care face legatura intre orasul Mizil si localitatea Fulga sunt blocate alte doua microbuze si cinci autoturisme.

Au aparut deja accidente provocate de polei si zapada: in Arges, noua persoane au fost ranite dupa ce microbuzul in care se aflau a derapat si s-a rasturnat la marginea drumului. Iar mai multe sate din Prahova au ramas fara curent electric dupa ce cablurile s-au rupt sub greutatea ghetii.

La intrarea in localitatea Adanca din Dambovita, doua masini s-au tamponat pe soseaua inghetata, au derapat si au ajuns pe camp. Martorii povestesc ca soferul masinii a pus frana la un moment dat. Din cauza ca drumul este acoperit cu polei n-a mai reusit sa controleze volanul, iar cealalta masina l-a lovit in plin. Ambele autoturisme au ajuns, grav avariate, pe camp. Pasagerii isi amintesc infricosati de impactul pe care soferii nu l-au putut evita. In Dambovita a nins fara incetare mai bine de 24 de ore, iar drumurile sunt acoperite cu zapada si gheata. Lucratorii intervin cu material antiderapant, dar in zonele de campie, zapada e mutata de viscol pe sosele.

In Prahova, din cauza viscolului si a ninsorilor, un drum judetan e complet blocat iar pe toate celelalte se circula greu. Cinci mii de familii din noua localitati au ramas fara curent electric. Iar in nordul tarii, in judetul Suceava, ninsoarea pornita in aceasta dimineata le-a creat mari probleme soferilor. S-a circulat greu in oras si s-au creat blocaje pe drumurile nationale din cauza unor tiruri care nu erau echipate de iarna.In aproape intreaga Moldova a nins toata dimineata, si se circula greu pe multe portiuni. Si in capitala, zapada si poleiul le-au dat tuturor batai de cap. Meteorologii spun ca in Bucuresti, este mai frig cu 5 grade decat ar fi normal in aceasta perioada.

Circulatie ingreunata pe drumuri nationale din zece judete, din cauza zapezii

Circulatia este ingreunata pe mai multe drumuri nationale din judetele Valcea, Dolj, Olt, Gorj, Caras-Severin, Harghita, Covasna, Braila, Ialomita si Tulcea, din cauza zapezii, care pe unele portiuni de drum masoara doi-trei centimetri, potrivit Centrului Infotrafic din Politia Romana.

Nu sunt drumuri nationale sau segmente de autostrada cu circulatia intrerupta din cauza zapezii si a poleiului, insa traficul se desfasoara ingreunat in toate zonele din tara, unele drumuri fiind acoperite cu un strat de zapada amestecat cu material antiderapant.

Traficul este ingreunat pe DN7 Milcoiu (judetul Valcea) - limita cu judetul Sibiu, DN65C Ciocaltei - Horezu (Valcea), DN64 Dragasani - Baile Olanesti (Valcea), DN67 Pietrari - Budesti (Valcea), DN56 Craiova - Calafat (Dolj), DN65 Slatina (Olt) - limita cu judetul Arges, DN67C Novaci - Ranca (judetul Gorj), DN66A in zona Valea Cernei (Caras-Severin), DN12C in zona Lacu Rosu (Harghita), DN13B Praid - Joseni (Harghita), DN13E Zagon - Barcani (Covasna), DN15 in zona Toplita (Harghita), DN21 si DN23 (in judetul Braila), DN2A, DN2C, DN21 si DN21A (in judetul Ialomita), DN22A si DN22F (in judetul Tulcea).

Bucurestiul si judetele Giurgiu, Dambovita, Arges, Teleorman, Olt, Dolj, Gorj, Valcea, Mehedinti, Caras-Severin, Ilfov, Calarasi, Ialomita, Braila, Buzau, Prahova, Vrancea, Bacau, Neamt, Harghita, Covasna, Brasov, Mures, Sibiu, Alba, Hunedoara si Cluj sunt sub avertizare cod galben de ninsori si vant pana marti, la ora 22.00.

PROGNOZA METEO PENTRU MARTI

Marti, vor fi precipitatii pe arii extinse si vor fi conditii de polei. In sud si in centru vantul va ajunge la viteze de 50...60Km/h iar la munte si in sudul Banatului se poate ajunge la 80Km/h. Zapada va fi viscolita iar temperaturile maxime se vor incadra in intervalul minus 3 si plus 8 grade Celsius. In Dobrogea si in Baragan, cerul va fi acoperit de nori si vor fi precipitatii sub forma de ploaie, lapovita si ninsoare. In Moldova sudica si in nordul Munteniei norii vor fi numerosi si va ninge slab. Vor fi conditii sa se produca polei.

In jumatatea nordica a Moldovei va fi mai frig decat in celelalte regiuni. Valorile termice vor fi negative si va ninge. Mai bine, din punct de vedere termic, va fi in nordul Transilvaniei si in Maramures. Vor fi pana la 3...4 grade iar precipitatiile apar sub forma de ploaie, lapovita si ninsoare. In vestul tarii, cerul va fi plin de nori, va ploua in reprize iar vantul va sufla cu putere mai ales in sudul Banatului. Va ajunge pana la viteze de 80Km/h. Maximele ajung pina la 7-8 grade Celsius.

In centrul Romaniei, vremea va fi rece asa ca precipitatiile apar maiales sub forma de lapovita si ninsoare. Strat nou de zapada se va depune in regiunile montane unde va ninge viscolit. Sud-vestul tarii va avea avea o zi cu vreme mohorata si temperaturi modeste pentru aceasta perioada. Va ninge sau va fi lapovita iar vantul va fi intens. Prognoza pentru sudul tarii suna aproape la fel: cer plin de nori toata ziua, precipitatii sub forma de lapovita si ninsoare si in jur de zero grade.

In Bucuresti vor fi precipitatii slabe, mai ales ninsori in prima parte a zilei si mixte dupa-amiaza si seara si se poate produce polei. Vantul va continua sa sufle cu putere si va depasi la rafalã 45...50 km/h. Maxima va fi de zero grade iar minima va fi de minus 2 grade. La munte, vremea va fi rece si vor fi precipitatii pe arii extinse. In Orientali si in Meridionali va ninge, in rest vor fi precipitatii mixte si se va forma polei. Vantul, va sufla cu viteze de 80Km/h si va viscoli ninsoarea.

PROGNOZA METEO PENTRU URMATOARELE TREI ZILE

Miercuri, va ninge in Moldova, vor fi precipitatii mixte in Oltenia si in Muntenia si va ploua in sudul Banatului si in Dobrogea. Joi, precipitatiile vor fi foarte slabe iar vineri vremea va fi in general frumoasa si mai calda decat ar trebui sa fie in vest, in nord-vest si in centru.