Kievul este gata sa formeze un grup moldo-ucrainean pentru a investiga rapirea judecatorului Nicolae Ceaus si a stabili unde se afla acesta. Despre asta a discutat ministrul ucrainean de Externe cu premierul interimar de la Chisinau. Oficialul din tara vecina a declarat ca institutiile din Ucraina nu sunt implicate in rapire. Sotia magistratului ne-a spus ca totul s-ar fi facut la comanda politica.

Publicat:08.04.2021, 13:47

Intr-o discutie telefonica cu premierul si ministrul de externe interimar, Aureliu Ciocoi, ministrul de externe al Ucrainei a declarat ca autoritatilor de la Kiev asteptau ca Nicolae Ceaus sa fie extradat, dupa finalizarea procesului de judecata privind refuzul acordarii azilului politic de catre Republica Moldova. Totodata, oficialul din tara vecina a mai declarat ca...

MINISTERUL AFACERILOR EXTERNE AL REPUBLICII MOLDOVA: “Institutiile de stat din Ucraina nu sunt implicate in rapirea lui Nicolae Ceaus si pentru a stabili circumstantele acestui caz, inclusiv locul unde se afla la moment fostul judecator, sunt disponibile sa creeze un grup de lucru comun moldo-ucrainean.”

Intre timp, sotia magistratului ucrainean ne-a spus ca Nicolae Ceaus ar fi fost rapit la comanda politica.

SVETLANA CEAUS, SOTIA LUI NICOLAE CEAUS: “Rapirea a fost organizata intr-un mod abuziv, care incalca drepturile omului. Cred ca rapirea a fost organizata de persoanele care vor sa obtina de la sotul meu informatiile de care au nevoie prin orice metoda, informatii pe care el nu le detine.”

Anterior, Svetlana Ceaus a declarat pentru presa din tara vecina ca sotul ei a vrut sa se intoarca in Ucraina pentru a depune marturii. Am intrebat-o despre ce marturii este vorba, insa aceasta nu ne-a raspuns. Acum doua zile, politia a anuntat ca a gasit trei masini care ar fi fost folosite in rapirea judecatorului. 

Una dintre ele a fost ridicata in cartierul Posta Veche. Astazi oamenii legii ne-au spus ca cele trei autoturisme au fost duse la parcarea Inspectoratului General al Politiei, iar in prezent sunt investigate si se iau probe. Totodata, responsabilii de la PCCOCS, care acum doua zile au pornit o cauza penala, ne-au spus ca procurorii de la crime organizate intreprind un sir de actiuni de urmarire penala, fara a ne oferi detalii. 

Nicolae Ceaus a fost rapit sambata trecuta din curtea unui bloc din capitala. Socialistii au declarat ca Maia Sandu ar fi stiut despre rapirea judecatorului, declaratii negate de presedintie. Luni, un canal de Telegram a postat o poza in care Ceaus apare cu vanatai la ochi si cu o mana bandajata. In mesajul care insotea fotografia era scris ca magistratul s-ar afla intr-un oras din Europa, unde ar fi fost dus prin Romania.