La Chisinau a fost marcata astazi Ziua Europei. Piata Marii Adunari Nationale a fost transformata intr-un orasel european unde toate tarile membre ale UE si-au adus standuri si au interactionat cu vizitatorii in diferite moduri. In acest an, mesajul principal al evenimentului a fost „Solidaritate pentru pace.”

Publicat:14.05.2022, 21:52

„Ziua Europei! Solidaritate pentru pace. UE-Moldova, impreuna mai puternici.”

„Ziua Europei! Solidaritate pentru pace. UE-Moldova, impreuna mai puternici.”

Evenimentul a inceput cu un flashmob organizat de tinerii de la eurocluburile din capitala. Ulterior, toata lumea a fost invitata la o conferinta cu ambasadorii tarilor membre UE, unde oricine a putut interactiona cu acestia. Apoi orchestra si corul Inspecoratului General de carabinieri al MAI au intonat imnul Europei.

Pe langa momentele solemne, orchestra a pregatit si unele artistice.

In ritm de vals, in fata publicului si-a facut aparitia un cal al Ministerului de interne.

Apoi, animalului elegant i s-au alaturat si celelalte cabaline.

Daniela ANDREEV, REPORTER PRO TV: „Cei veniti astazi in Piata Marii Adunari Nationale au putut sa dea o tura prin statele membre UE. Fiecare tara si-a instalat aici cate un cort, ademenind oamenii cu ce au mai bun, fie cu bucate, fie cu bauturi, fie cu elemente legate de cultura tarii respective.”

Turul tarilor a fost facut si de premierul Republicii Moldova, insotit de seful delegatiei UE.

„Voi incerca asta! Este foarte bun. - Este un vin dulce, de desert. Doar doua tari utilizeaza aceasta tehnologie. - Vom incerca si noi.”

„- Rose! - O cupa pentru pace! La multi ani! Cum se spune in limba bulgara? - La multi ani! - E bun.”

„Ziua in care vom aduna pareri despre bauturile tuturor ambasadelor.”

Oamenii veniti in Piata ne-au spus ca evenimentul e binevenit dupa doi ani de pandemie.

„E minunat, e un orasel minunat. Cred ca totul va fi bine, principalul sanatate si pace sa fie intre tari.”

„E o informatie foarte buna aici, vedem si noi de toate cate olecuta. Ma grabesc incolo ca este un concurs, dar nu stiu unde, matinca l-am pierdut. In rest e bine, e interesant.”

„Multa lume, lume pozitiva, fetele sunt descretite.”

Mesajele principale care au rasunat astazi in oraselul european au fost despre pace.

Natalia GAVRILITA, PRIM-MINISTRUL REPUBLICII MOLDOVEI: „Zilele aceastea cand avem un razboi in vecinatate este in deosebi important sa ne amintim de aceste valori ale drepturilor omului, ale justitiei, democratiei, prosperitatii si ne dorim foarte mult sa fim si noi parte din familia tarilor libere, din familia europeana.”

Janis MAZEIKS, AMBASADORUL UE LA CHISINAU: „Noi vom face tot ce ne sta in puteri, pentru ca Republica Moldova sa nu fie afectata de razboi. Deci, RM se poate dezvolta pe cale europeana, prin reforme, astfel fiind mai aproape de Europa.”

Evenimentul a culminat cu un concert desfasurat in Piata Marii Adunari Nationale la care au cantat artisti din Moldova, dar si din Ucraina, iar la ora 21:00 pe Arcul de Triumf va fi proiectat drapelul european.