La Glodeni a fost deschisa o spalatorie sociala gratuita. Aceasta este destinata persoanelor in varsta, celor din familii social vulnerabile si persoanelor cu nevoi speciale din localitate. Lucratorii sociali vor merge de doua ori pe saptamana pe la casele acestora si vor lua hainele murdare, iar ulterior le vor aduce curate si calcate. Proiectul a fost finantat de Uniunea Europeana si are drept scop sa ajute circa 700 de persoane.

Publicat:24.04.2023, 22:47

Spalatoria sociala a fost amenajata in fosta sectie de boli infectioase a spitalului din Glodeni, care a fost inchisa acum cativa ani. Incaperile au fost renovate si dotate cu 3 masini de spalat, doua de uscat si detergenti.

Ion COJOCARI, PRESEDINTELE RAIONULUI GLODENI: „Am procurat in cadrul acestui proiect si un autoturism special care se deplaseaza in cele 33 de localitati din raionul Glodeni si colecteaza aceste haine. Lucrurile sunt aduse aici, sunt spalate, igienizate, uscate si distribuite catre beneficiari.”

Unul dintre beneficiarii proiectului este si Nicolae Mirza. Barbatul are 82 de ani si spune ca ii este greu sa isi poarte singur de grija. Nici hainele nu le mai poate spala, pentru ca masina sa de spalat s-a defectat. Astfel, de doua ori pe saptamana, batranul este vizitat de lucratorul social care are grija ca hainele si lenjeria de pat a acestuia sa fie curate.

Nicolae MIRZA, BENEFICIAR: „Vine cu un sac asa special pe care scrie Nicolae Mirza. El le duce, mi le aduce. Nu sunt doar spalate, dar de parca sunt parfumate, de parca sunt mai noi decat atunci cand le-am procurat.”

Victor MACROVICIUC, LUCRATOR SOCIAL: „In general, acest an este unul dificil din punct de vedere economic, iar aceasta spalatorie e o contributie semnificativa, mai ales in pragul unei mari sarbatori crestine.”

Proiectul, in valoare de 50 de mii de euro, a fost finantat de Uniunea Europeana prin intermediul Fundatiei Soros Moldova.

Olesea TABARCEA, DIRECTOAREA AO CLINICA JURIDICA BALTI: „Marea majoritate din localitatile rurale din raionul Glodeni nu dispun de apa si canalizare, deci sansele la un trai de viata decent pentru persoanele cu dizabilitati severe, persoanele varstnice sau persoanele in etate care sunt solitare este aproape redus.”

Spalatoria Sociala este gestionata de Directia asistenta sociala si protectia familiei din Glodeni. Circa 700 de persoane beneficiaza  gratuit de acest serviciu, destinat persoanelor in varsta, din familii social vulnerabile si persoanelor cu nevoi speciale din localitate.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.