Liderii republicani si democrati din Congresul Statelor Unite ii cer presedintelui american Joe Biden sa introduca sanctiuni impotriva fugarilor Vlad Plahotniuc, Veaceslav Platon si Ilan Sor. Acestora risca sa le fie inghetate activele si conturile si li se poate interzice intrarea in Statele Unite. Intr-o scrisoare deschisa, membrii Congresului american au declarat ca sanctiunile vor intari eforturile guvernului moldovenesc de a consolida statul de drept si de a descuraja actorii corupti.

Publicat:30.07.2022, 23:09

Liderii republicani si democrati din comisiile pentru relatii externe din ambele camere ale Congresului SUA indeamna administratia Biden sa sustina reforma democratica si agenda anticoruptie a Republicii Moldova si sa impuna Legea Magnitsky, aprobata in Congresul SUA in 2012, care prevede sanctionarea oficialilor pe care au incalcat drepturile omului, inghetandu-le bunurile si interzicandu-le sa intre in SUA.

SCRISOAREA MEMBRILOR COMISIE PENTRU RELATII EXTERNE A SUA: “In timp ce Statele Unite au impus restrictii privind vizele oligarhului moldovean Vladimir Plahotniuc, alte personalitati notoriu corupte nu s-au confruntat pana acum cu sanctiuni americane sau internationale. “

se arata in comunicat. Liderii Congresului au mentionat ca cei trei oligarhi Plahotniuc, Platon si Sor, care figureaza in mai multe dosare, inclusiv in cel ce priveste Furtul Miliardului, sunt responsabili de o serie de acte frauduloase atat in Republica Moldova, cat si la nivel international. Potrivit cererii, in 120 de zile administratia Biden trebuie sa raspunda acestei solicitari.

SCRISOAREA MEMBRILOR COMISIE PENTRU RELATII EXTERNE A SUA: “Solicitam ca administratia dumneavoastra sa ia o hotarare cu privire la impunerea de sanctiuni cu privire la persoanele straine de mai jos pe care le consideram responsabile pentru acte semnificative de coruptie in Moldova, inclusiv deturnarea bunurilor statului, exproprierea de bunuri private pentru castig personal, luare de mita, spalare de bani si transferul veniturilor din coruptie.”

Avocatul lui Ilan Sor a refuzat sa ne ofere o reactie, iar aparatorul lui Vlad Plahotniuc nu ne-a raspuns la apeluri. Veaceslav Platon ne-a spus ca:

Veaceslav PLATON, OM DE AFACERI: “Eu nu stiu cine i-a putut sa-i faca pe acestia oameni sa faca astfel de actiuni. Acesti oameni nu stiu numele meu, nu stiu despre cine este vorba. 02:20 Legea Magnitsky se refera doar la politicieni, adica oamenii care au ocupat functii, eu nu am ocupat nicio functie in stat.”  

Autoritatile noastre au solicitat anterior ca Veaceslav Platon, care a fugit din tara anul trecut, sa fie dat in cautare internationala, dar Interpol inca nu a raspuns. In 2017, acesta a fost condamnat la 18 ani de inchisoare, iar in 2020 Platon a fost eliberat. Ulterior, magistratii l-au achitat in dosarul fraudei bancare, la cererea procurorilor. Ilan Sor a fugit din tara in iunie 2019, cand PD a cedat puterea. In 2017, Sor a fost condamnat la sapte ani si jumatate de inchisoare de prima instanta, fiind invinuit ca ar fi obtinut peste 5 miliarde de dolari de la Banca de Economii, pe care le-ar fi spalat apoi prin firme off-shore. El se declara nevinovat. Vlad Plaotniuc, a fugit din tara in 2019 si este invinuit de crearea si conducerea unei organizatii criminale, escrocherie si spalare de bani in proportii deosebit de mari. Potrivit Procurorului General, el este principalul beneficiar al furtului miliardului.