O tanara in varsta de 30 de ani, din Sangerei, a decedat in urma fertilizarii in vitro la o clinica privata din capitala. Familia acuza medicii de neglijenta si spune ca doctorii i-ar fi administrat o doza prea mare de anestezie. Responsabilii clinicii din Chisinau nu au venit, deocamdata, cu o reactie. Am incercat sa luam legatura cu responsabilii clinicii private, acestia, insa, ne-au spus ca vor reveni cu un apel.

Publicat:09.09.2021, 12:04

Stefan SIRBULET, SOTUL VICTIMEI: "Dupa un sir de incercari de a concepe un copil, am decis sa ne adresam la sugestia prietenilor, la o clinica privata. Medicul de acolo ne-a facut un sir de analize si ne-a spus ca singura sansa de a concepe un copil este prin in vitro. Sotia s-a adresat cu 2 saptamani mai devreme ca mine. Timp de vreo 13 zile ea a facut un curs de lecuire."

Barbatul spune ca pe data de 25 august, femeia a fost internata in spital, iar in ziua urmatoare au inceput sa-i faca precedura. 

Stefan SIRBULET, SOTUL VICTIMEI:"In jurul orei 08:30 au inceput sa-i faca procedura. Dupa 3 ore de asteptare, in jurul orei 11:00 m-am apropiat de receptie unde mi s-a spus sa ma apropii de medic. El mi-a spus ca sotiei i s-a oprit inima si sa intreb detaliile de anesteziolog. Niciun anesteziolog nu s-a apropiat. A revenit seful clinicii care mi-a spus ca au efectuat procedura corect insa ei i s-a oprit inima, ei au resustitat-o si mai tarziu va fi transportata la Spitalul de Urgenta. Peste o ora de asteptare am vorbit iar cu medicul care mi-a repetat ca procedura s-a efectuat cu succes, iar peste 2 saptamani sotia va fi bine."

Acesta spune ca desi a cerut ca sotia sa fie transportata la o alta clinica privata din capitala, aceasta a fost dusa la Spitalul de Urgenta. 

Stefan SIRBULET, SOTUL VICTIMEI:"Medicul de acolo mi-a spus ca speranta este doar la moarte, evitand alte intrebari. Cristina a stat 5 zile in coma, o zi ii refuza ficatul, intr-o zi lucra. Ea era o femeie perfect sanatoasa, fara nicio patologie. Noi cerem o explicatie la cele intamplate. Toata procedura a costat 60 000 de lei, plus 500 de lei pentru fiecare vizita, care se efectua peste o zi. Medicul nu ne-a anuntat ca ea a murit, am fost anuntati intr-un mod foarte urat cand ne-am dus sa o vizitam. A decedat pe 2 septembrie."

Familia victimei acuza medicul ca s-a comportat urat cu pacienta chiar si in timpul consultarilor.

Stefan SIRBULET, SOTUL VICTIMEI:"La fel o mare suspiciune este ca medicul de la Spitalul de Urgenta activeaza in calitate de anestezist-reanimatolog in aceasta clinica privata. Iar cea mai mare probabilitate a decesului este greseala in doza de anestezie."

La moment, familia tinerei asteapta expertiza medico-legala, pentru a afla cauza decesului. Acestia sugereaza Ministerului de Sanatate sa se implice pe acest caz, pentru ca "faptasii" sa fie pedepsiti penal.

Solicitati de PRO TV, responsabilii de la Spitalul de Urgenta, institutie unde s-a stins tanara, spun ca pacienta a fost adusa de la clinica privata in stare extrem de grava, postresuscitare, in coma de gradul 3. 

"Confirmarea mortii cerebrale se face dupa o serie de investigatii - electroencefalografia si doplerul vaselor extracraniene care se desfasoara in cateva etape- EEG cerebrala si doplerografia vaselor intra si extracraniene. Rudele au fost zilnic informate despre starea critica a pacientei de catre Seful sectiei si colegii sai de la clinica anestezie si reanimare “Valeriu Ghereg”."