Agricultorii au protestat astazi si in alte raioane ale tarii. Astfel, au blocat sosele nationale si centuri din Cahul, Cantemir, Rezina, Falesti, Balti si Dubasari. Fermierii au claxonat in semn de protest, in speranta ca vor fi auziti de autoritati.

Publicat:13.02.2024, 17:08

Traseul national Cahul-Cantemir, in preajma satului Andrusul de Jos, a fost blocat temporar de zeci de utilaje agricole, iar circulatia fusese oprita. Cu drapelul arborat de tractor, Dinu Tudos, un fermier din sudul tarii, s-a plans ca e in prag de faliment.

Dinu TUDOS, FERMIER ANDRUSUL DE JOS, CAHUL:  „Au fost doi ani cu calamitati. Daca vorbim de 2022, atunci eu inca asa an nu am avut. De pe o suprafata de 60 ha de porumb, nu am strans practic nimic, iar graul, care a dat 1,8 tone,  nu am avut cui sa il vand.//0:31 Din cauza gestionarii proaste a guvernarii a acesei crize, am ajuns in situatie de forta majora, ca la primavara, nu vom avea cu ce iesi pe camp.”

Astfel, agricultorul spune ca asteapta actiuni din partea guvernarii.

Dinu TUDOS, FERMIER ANDRUSUL DE JOS, CAHUL:  „Unica solutie este de a iesi la acest protest, pentru a fi auziti si a pune lucrurile la normalitate – a debloca finantarea si creditarea.”

Protestul a fost unul pasnic si supravegheat de politie, care a anuntat ca agricultorii care au blocat soseaua vor fi documentati.

Stefan NUCA, SEF INTERIMAR AL IP CAHUL:  „Pe parcurs, vor fi documentate persoanele care se fac vinovate si sunt pasibile de a fi trase la raspundere contraventionala. Materialele sunt inregistrate, pe actiunile fiecarui participant in parte.”

Proteste au fost organizate si in alte raioane din tara. Astfel, fermierii din Rezina au blocat soseaua din preajma satului Busauca,   agricultorii din Telenesti s-au adunat in mai multe puncte de pe traseul Chisinau-Balti-Soroca, iar fermierii din Criuleni au blocat postul vamal de la Dubasari. In toamna anului trecut fermierii au protestat in centrul Chisinaului, unde si-au lasat tractoarele timp de mai multe zile.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508