Mai multe localitati din raionul Singerei se sufoca de fum, dupa ce gunoistea din apropierea satului Octeabriscoe a luat foc. Situatia se repeta de zeci de ani, spun oamenii, care locuiesc in preajma. Procurorii din raion s-au autosesizat dupa ce informatiile au aparut in presa si au pornit un proces penal.

Publicat:11.09.2019, 19:53

Nu, nu e ceata dintr-o dimineata linistita de toamna. Este imaginea satului Octeabriscoe, din raionul Singerei, inecat in fum. Pentru ca gunoistea din apropierea localitatii, unde se arunca si deseurile din orasul Balti, arde, nu prea ai cu ce sa respiri.

“Ne inchidem in casa ca sa nu ne otravim cu fumul. Sunt cazuri ca miroase a fum.”

Oamenii, care au nenorocul sa locuiasca in zona, spun ca le este frica pentru sanatatea lor, dar mai ales a copiilor. Situatia dezolanta nu este de azi si nici de ieri, ci de zeci de ani.

“Miros este cand bate vantul tot fumul vine aici. Inchidem usile, ferestrele.”

Oamenii se plang ca nu pot intinde nici hainele la uscat afara si nici deschide un geam, mai ales pe timp de vara.

“Inchidem ferestrele, usile si stam in casa.”

“Vine miros si fum, e greu. Pentru toti este daunator pentru sanatate. Spun ca vor lua masuri, ca o vor inchide, dar nimeni nu face nimic.”

Pe retelele de socializare au parut fotografii, iar internautii scriu ca fumul ar acoperi pana si orasul Balti, aflat la aproape opt kilometri distanta.

Procurorii din Singerei au pornit un proces penal pentru poluarea aerului. Acestia colaboreaza cu Inspectoratul pentru Protectia Mediului din Balti, dar si Centrul de Sanatate Publica din oras, pentru a constata de la ce a pornit focul si care sunt prejudiciile.