Mai multe loturi de peste infectat cu paraziti ar fi ajuns in pietele din tara noastra. Se intampla dupa ce laboratorul care testeaza marfa la vama, nu a prezentat rezultatul Agentiei Nationale pentru Siguranta Alimentelor. Prim-ministrul cere demisia responsabililor, iar ANSA a inititat o ancheta de serviciu.

Publicat:10.10.2019, 19:32

“...Rezultatele testelor de laborator nu erau prezentate nici pe suport de hartie.

Astfel, in perioada august-octombrie, 73 de loturi de peste, din 124, au fost depistate ca ar fi avut paraziti. Laboratorul insa nu a informat ANSA, asa cum ar fi trebuit, asa ca marfa a fost comercializata pe piata.

“Nu mi s-a intamplat. Mereu cumpar si nu… Va rog sa-mi dati doi pesti.”

“Asa arata un peste bun, are o culoare mai inchisa cel vechi, asa e proaspat.”

Vanzatorii de la Piata Centrala sustin ca pestele este testat, saptamanal, la laborator.

“-Ati avut plangeri de la cumparatori? -Nu. Pestele e proaspat, se vede pe aspect. De doua ori pe saptamana, iata, se trece analiza la tot lotul.”

I-am contactat pe cei de la Centrul Republican de Diagnostica Veterinara, responsabili de certificarea pestelui, la telefonul fix insa nu ne-a raspuns nimeni. Prim-ministrul Maia Sandu a cerut sa fie facute verificari, loturile infestate sa fie identificate si nimicite, iar responsabilii de la agentie si laborator sa fie demisi.

Totodata, aceasta vrea ca firmele implicate in schema sa fie excluse din lista celor care mai pot livra peste in tara noastra.

Intr-un comunicat emis de ANSA se arata ca a fost pornita o ancheta de serviciu. Astfel se vor face verificari la structurile din teritoriu si la Centrul Republican de Diagnostica Veterinara. Pe acest caz a fost pornit un dosar penal.