62 de troleibuze si 15 microbuze din Chisinau si Balti vor fi inlocuite cu transport ecologic. Suma proiectului este de circa 19, 1 milioane de dolari.

Publicat:06.02.2021, 10:15

"Implementarea Programului pentru Transport Public Curat  include două etape: prima etapă (pilot) este prevăzută pentru mun. Chișinău și Bălți, cu un buget de circa 19, 1 milioane USD. Etapa pilot prevede înlocuirea a 77 de unități de transport vechi (62 de troleibuze și 15 microbuze).

Pentru etapa a doua se examinează derularea a două scenarii. În primul scenariu se analizează oferirea a 735 vehicule urbane și suburane noi, cu o valoare de circa 150 milioane US,  iar în scenariul doi  sunt studiate posibilitățile de oferire a circa 2500 vehicule urbane, suburban și inter-urbane, cu un cost investițional de aproximativ 500 milioane USD", spun responsabilii de la Ministerul Agriculturii.

Acest lucru este posibil datorita unui nou proiect implementat in Republica Moldova in domeniul investitiilor publice verzi si transportului public ecologic, finantat in cadrul programului Uniunea Europeana pentru Mediu (EU4Environment).  

„Relansarea discutiilor in domeniul investitiilor publice verzi si transportului public ecologic si curat, este conditionata de provocarile de mediu, economice si sociale cu care ne confruntam si are rolul de a completa eforturile Guvernului Republicii Moldova, in promovarea atragerii investitiilor verzi in sectoarele cheie ale economiei. Investitiile verzi creeaza oportunitati de dezvoltare a unor activitati economice care sa utilizeze durabil resurselor naturale si sa contribuie la reducerea efectelor negative asupra mediului. Emisiile de la transport au cel mare impact asupra calitatii aerului in orasele mari, iar parcul transportului public din Republica Moldova este invechit, poluant si neprofitabil. Varsta medie a mijloacelor de transport in capitala este de circa 15-20 de ani, 2/3 din mijloacele de transport vechi sunt de tip diesel – ceea ce in tarile Uniunii Europene deja este interzis si scoase din uz. Reamintim ca aspiratiile Republicii Moldova sunt de a implementa obiectivele Pactului Verde European, ce prevad promovarea valorilor dezvoltarii economice in armonie cu mediul, a principiilor verzi in toate sectoarele, a transportului public durabil si a economiei circulare”, a mentionat secretarul de Stat al MADRM Dorin Andros.