Mai multi muncitori de la intreprinderile din regiunea trasnistreana au fost adusi organizat astazi la postul ilegal de control dintre Tighina si Varnita pentru a protesta impotriva introducerii taxelor vamale. Acestea sunt aplicate de la 1 ianuarie, odata cu intrarea in vigoare a noului cod vamal, care pune pe picior de egalitate oamenii de afaceri din stanga Nistrului cu cei din dreapta. Autoritatile de la Chisinau au calificat protestul drept unul regizat de actori propagandistici.

Publicat:11.01.2024, 11:03

Aceste imagini au fost publicate de presa controlata de liderii separatisti de la Tiraspol. In descriere este mentionat ca ar fi „sute” de muncitori din regiune care au iesit astazi la un protest, la punctul de control instalat ilegal intre Varnita si Tighina. Oamenii ar fi indignati de intrarea in vigoare a noului cod vamal al Republicii Moldova, care ii vizeaza si pe agentii economici din stanga Nistrului. Din imagini insa se vede ca  numarul celor prezenti la miting nu ajunge la sute, iar majoritatea protestatarilor par a fi pensionari.

Cei prezenti ar fi fost adusi organizat, in spatele acestora fiind observat un sir de microbuze si autobuze. Manifestantii tineau in maini pancarte pe care erau scrise mesaje propagandistice. Acestia insa nu stiau de ce mai exact protesteaza.

„- De ce ati decis sa participati la miting?

- Ca sa fie pace.”

In multime era si unul dintre organizatori, Serghei Sandu, despre care jurnalistii de la Zona de Zecuritate scriu ca este redactorul ziarului finantat de regimul de la Tiraspol.

„Suntem siguri ca conducerea republicii moldovenesti nistrene(n. red- nerecunoscuta), impreuna cu presedintele, Guvernul, Sovietul Suprem, vor face tot posibilul ca toate aceste momente economice sa fie  inlaturate complet.”

Responsabilii de la biroul politici Reintegrare de la Chisinau  au declarat ca „acestea sunt actiuni regizate de actori propagandistici care incalca constant suveranitatea si integritatea teritoriala a tarii.”

Manifestatia vine la cateva zile dupa ce liderul de la Tiraspol Vadim Krasnoseliskii a publicat o adresare video in care si-a exprimat indignarea cu privire la intrarea in vigoare a noului cod vamal, lansand acuzatii de separatism. Iar ieri, Tiraspolul a decis sa se razbune, mentionand ca urmeaza sa introduca anumite taxe pentru fermierii satelor din stanga Nistrului, subordonate Chisinaului, dar si pentru soferii din regiune care circula cu numere de inmatriculare moldovenesti.

Noul Cod Vamal al Republicii Moldova de fapt pune pe picior de egalitate companiile din dreapta Nistrului cu cele din partea stanga, care pana acum au beneficiat de facilitati generoase la importul si exportul de marfuri.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.