Peste 50 de angajati de la intreprinderea de stat “Moldaeroservice” se plang ca nu si-au primit salariile de sapte luni. Administratia companiei spune ca de vina este pandemia, care a afectat aviatia civila, dar si seceta, pentru ca nu au avut incasari din stropirea padurilor cu pesticide. Oamenii sustin ca daca nu vor fi remunerati, vor organiza o greva.

Publicat:25.03.2021, 14:57

Victor Andrusceac este tehnician in intretinerea aeronavelor si lucreaza la Moldaeroservice de 40 de ani. Barbatul nu a fost platit de 6 luni, chiar daca e zilnic la munca.

Victor ANDRUSCEAC, TEHNICIAN INTRETINERE AERONAVE, I.S. “MOLDAEROSERVICE”:  “Salariul nu l-am primit din septembrie, si nu doar eu. Toti tehnicienii, care sunt la Balti, la fel nu au primit. Directorul spune sa asteptam, dar noi nu mai credem in el.”

Angajatii spun ca au incercat de mai multe ori sa discute cu superiorii lor, dar tentativele au esuat. Potrivit lor, de vina ar fi intreprinderea de stat Moldatsa, care pentru anul trecut trebuia sa transfere in contul companiei in jur de 4 milioane de lei, bani care vin de la organizatia internationale “Eurocontrol”. 


Valeriu URSU, DIRECTORUL OPERATIUNI DE ZBOR, I.S. “MOLDAEROSERVICE”: “Moldatsa din luna noiembrie ne achita banii, conform contractului, dar sunt restante. Ei spun ca de vina e scaderea traficului aerian. Noi suntem ca pompierii, este sau nu incendiu, suntem la munca."
 Sergiu Rusu este sef-pilot si nu a primit salariul pentru patru luni. Barbatul spune ca unii piloti nu mai vin la munca, iar alti colegi de la Balti au demisionat. 

Sergiu RUSU, SEF-PILOT, I.S. “MOLDAEROSERVICE”: “Noi avem factura din contabilitate, care ne arata minus. Da, factura el a primit-o de 70 de mii, a semnat, dar el trebie sa plateasca 600 de mii. Si a ramas datorii 3 milioane 900 de mii. Este o combinatie intre domnul Catana si domnul Frunze.Sa nu ajungem la un scandal international. De pe intai vom scrie si la “Eurocontrol”. 

Am luat legatura cu administratorul intreprinderii “Moldaeroservice”, care spune ca de vina este pandemia si ca nu au fost solicitati pentru servicii aerochimice. 

Viorel CATANA, ADMINISTRATOR I.S.“MOLDAEROSERVICE”: “Din cauza secetei, noi nu am indeplinit anul trecut volumul de incasari din aceste activitati. In legatura cu pandemia, Moldsilva a refuzat serviciile de combatere a daunatorilor pentru paduri. Acum se duc tratative cu agentii economici cu care am lucrat pe parcursul anului trecut, in special cu “Moldatsa”.

Cei de la Moldatsa spun ca nu au datorii fata de intreprinderea “Moldaeroservice” si ca vor da in judecata persoanele care au venit cu acuzatii.

Veaceslav FRUNZE, ADMINISTRATOR I.S. “MOLDATSA”: “Moldatsa achita in baza unui contract intretinerea a doua elicoptere, pentru serviciul de cautare-salvare, care le oferea intreprinderea “Moldaeroservice”. La moment nu are datorii fata de acest operator. 

- Cauza este criza pe care nu am asteptat-o. Administratorii trebuiau sa vizualizeze riscurile, sa-si ajusteze cheltuielile.” 


Angajatii sustin ca daca nu isi vor primi salariile, luna viitoare vor face greva.

Sergiu RUSU, SEF-PILOT I.S. “MOLDAEROSERVICE”: “De pe doi aprilie vrem sa facem greva, toti din Balti vor veni la Chisinau, in fata la Moldatsa. De pe intai nu mai venim la lucru si ii vom informa si pe cei de la Eurocontrol.“

Intreprinderea de stat “Moldaeroservice” furnizeaza servicii aeriene cu elicoptere nu doar pe teritoriul Republicii Moldova, dar si peste hotare. Intreprinderea efectueaza zboruri de ambulanta aerian, de observare, zboruri de cautare-salvare si de agrement, dar si in folosul sectorului agricol.