A fost galagie astazi la o piata din cartierul Posta Veche, unde vanzatorii au iesit sa protesteze, nemultumiti de noile restrictii. Oamenii spun ca trei zile de munca pe saptamana sunt prea putine ca sa-si poata intretine familiile. Desi astazi toate pietele trebuiau sa aiba lacat la porti, cea din centrul capitalei a activat.

Publicat:17.02.2021, 16:50

Asta au scandat vanzatorii care lucreaza la piata “Autovaz” din cartierul Posta Veche, indignati de noile reguli. Angela Rusu si sotul ei muncesc aici de ani buni si spun ca acesta este unicul lor venit, avand copii care merg la scoala si la gradinita.

Angela RUSU, COMERCIANT: ,,O sa fim nevoiti sa plecam cu totii din tara pentru ca alta iesire din situatie nu gasim, pur si simplu suntem nevoiti sa lasam copiii si sa plecam cu totul.”

"La noi fluxul de oameni este foarte mic. Noi venim si inghetam de dimineata pana seara si nici un venit nu avem, ca sa lucram de 3 ori pe saptamana.” 

Olga activeaza aici de 20 de ani si spune ca a scris o cerere, semnata de circa 100 de persoane, pe care a transmis-o Agentiei Nationale pentru Sanatate Publica, Preturii si Primariei. Oamenii cer sa lucreze in fiecare zi, dar cu mai putine ore in grafic.

Olga MORARU, COMERCIANT: “Avem si noi credite, foarte multi au copii minori la intretinere. Mai sunt multe firme care au angajati si trebuie sa ii tina la lucru, in pofida faptului ca o sa activam doar 12 zile pe luna.”

Directorul pietei spune ca gheretele sunt spatioase, dotate cu sistem de ventilare si este suficient spatiu intre ele. Iar vanzatorii ameninta ca daca situatia nu se va schimba, atunci vor intra in greva si vor bloca strada Calea Orheiului. Si comerciantii de la piata “Calea Basarabiei” nu au iesit la munca, iar portile erau incuiate.

Diana AMBROS, REPORTER PRO TV: “Liniste si la piata “Tiraspol” de pe strada Dmitrie Cantemir unde nu se vede zare de cumparator asa cum comerciantii nu au iesit astazi la munca, buticurile fiind inchise.” 

Pentru ca nu stia despre noile reguli, acest barbat a venit la cumparaturi.

“ - Nu ati stiut ca este inchisa?

Ceva am auzit ca o vor inchide, nu am stiut in ce zile.”

In schimb Piata Centrala activa ca de obicei, desi vanzatorii spun ca azi au fost mai putini cumparatori.

 “Multa lume a aflat ca piata nu lucreaza si sunt cam putini oameni, nu avem vanzari, suntem in minus.”

Administratia intreprinderii ne-a spus ca piata activeaza in regim obisnuit asa cum nu a primit inca o notificare de la primarie privind noul program. 

Conform noilor restrictii, pietele din toata tara pot fi deschise doar marti, joi si sambata.