Presedintele Republicii Moldova, Maia Sandu a fost astazi la punctul de trecere a frontierei Otaci-Mohyliv-Podilsk din raionul Ocnita pentru a vedea cum se descurca autoritatile cu fluxul in crestere al persoanelor care vin din Ucraina.

Publicat:27.02.2022, 15:31

Maia SANDU, PRESEDINTELE RM: "Astazi am vizitat punctul de trecere a frontierei Otaci-Mohyliv-Podilsk din raionul Ocnita pentru a vedea cum se descurca autoritatile cu fluxul in crestere al persoanelor care se refugiaza in tara noastra din Ucraina, fugind de razboi. Am discutat la frontiera, pe partea ucraineana, cu cetatenii tarii vecine care vor sa intre in Republica Moldova, i-am asigurat ca le suntem alaturi.

Le-am multumit angajatilor de la Politia de frontiera si Vama, precum si asistentilor sociali si autoritatilor locale din raion, pentru daruirea si profesionalismul de care dau dovada in aceste zile, in conditii dificile, cu regim intens si fara odihna. Mi-am exprimat recunostinta si fata de voluntarii care sprijina cu resurse proprii de timp, bunuri sau bani eforturile autoritatilor de a gazdui in Moldova cetatenii tarii vecine care ne cer ajutorul. Am discutat si cu localnicii din Otaci, adunati la punctul vamal pentru a da o mana de ajutor. Le-am multumit pentru implicare in aceasta perioada grea si i-am asigurat ca vom face tot ce ne sta in puteri pentru a pastra pacea.

Dupa Otaci, am mers la Calaraseuca, unde este amplasat Centrul de triere pentru refugiatii sositi din Ucraina, si am discutat si cu cele cateva femei cu copii cazate temporar acolo, in timp ce sotii lor au ramas in Ucraina, mobilizati la lupta. Femeile sunt speriate, nu stiu ce va fi mai departe. Mi-au spus ca ar vrea sa se intoarca la casele lor. Le-am asigurat ca Republica Moldova le va oferi adapost atat timp cat va fi necesar. Chiar astazi, ele vor pleca in casa unei localnice, care a fost de acord sa le primeasca."

Totodata, sefa statului a mai mentionat ca la finalul vizitei a mers si la punctul de trecere a frontierei Unguri-Bronnitya.

Maia SANDU, PRESEDINTELE RM: "La finalul vizitei, am mers si la punctul de trecere a frontierei Unguri-Bronnitya. Am discutat cu politistii de frontiera si am salutat mobilizarea exemplara a primariei si a satenilor din Unguri pentru a-i ajuta pe oamenii care cauta refugiu in tara noastra. Am vizitat si o familie din localitate, care gazduieste cateva refugiate ucrainene impreuna cu copiii lor. Femeile au sosit in Moldova pe 25 februarie de la Odesa si sunt recunoscatoare pentru primirea calda de care au avut parte aici.

Suntem alaturi de oamenii Ucrainei. Marturiile lor ne amintesc de importanta pacii si a restabilirii securitatii in regiunea noastra. Republica Moldova este o tara neutra, o tara pasnica si indemnul nostru pentru toti este sa restabilim pacea.

In aceste zile grele, sunt mandra de cetatenii tarii noastre, care au dovedit solidaritate si omenie si au oferit vecinilor nostri o mana de ajutor la nevoie. Va indemn sa ramanem in continuare uniti, calmi si vigilenti. Acum siguranta cetatenilor este prioritatea noastra."