O femeie din Drochia, mama a cinci copii, unul dintre care are mai putin de jumatate de an, a fost condamnata la sase ani de inchisoare pentru ca nu a putut achita un credit. Acum cinci ani, ea si-a luat o masina de cinci mii de euro, ca sa presteze servicii de taxi si sa-si hraneasca micutii pe care ii creste singura, dar nu a fost in stare sa mai achite. Micutii sunt acum in grija bunicii.  

Publicat:07.10.2020, 17:54

Cand au auzit masina echipei de filmari oprindu-se la poarta, unul dintre copii, a venit la usa, sperand ca poate e mama. Ea nu a mai venit acasa de doua luni, de cand a fost condamnata si inchisa in penitenciarul de la Rusca.  

Svetlana, BUNICA COPIILOR: - “Aceasta avea doua luni. Doua luni, va imaginati? De la san sa lesi tu copilul. Eu nu stiu ce inima au oamenii care au facut acest lucru.”

Cei cinci copii sunt acum in grija bunicii Svetlana. Femeia povesteste ca fiica sa a fost pusa dupa gratii pentru ca nu a reusit sa achite pentru masina pe care a luat-o in credit. Avea de gand sa devina taximetrista ca sa isi intretina copiii pe care ii creste singura, dar nu i-a reusit.  

Svetlana, BUNICA COPIILOR: “Masina a luat-o de cini mii si ceva, si spunea ca doua mii de euro a luat de la acest om si au crescut procente pana la 11.200 euro.  

A luat credit si cu gandul ca va acoperi creditul. I-a luat casa cu tot. A ramas Stefanel mic.  

I-a scos din casa afara. N-a luat nici hainele.”

Pentru bunica, sase ani este prea mult. Nu stie daca va reusi sa le ofere copiilor tot necesarul, dar se straduie.  

Ultima instanta care a pronuntat sentinta este Curte de Apel din Balti, iar Natalia nu a mai atacat decizia pentru ca nu aveabani ca sa plateasca un avocat, ne-au spus rudele. Avocatul Iulian Rusanovschi a analizat dosarul femeii si considera ca sentinta este exagerata.

Iulian RUSANOVCHI, AVOCAT: “Atat sentinta istantei de fond, cat si a Curtii de Apel le consider ilegale din simplu motiv ca instanta nu a adus suficiente argumente, si nici acuzarea, in care sa demonstreze ca acele imprumuturi, imprumuturi pe care dumneaei le confirma, insa nu a avut posibilitatea sa le restituie inapoi, nu puteau fi tratate ca escrocherie in niciun caz.”

Avocatul considera ca magistratii ar fi trebuit satina cont de faptul ca femeia acuzata este mama a cinci copii, unul dintre care era sugar, cand ea a fost dusa la inchisoare.  

Iulian RUSANOVCHI, AVOCAT: “Copil de patru luni si inca patru copii, asta e mama care creste cinci copii. Mie mi se pare un caz iesit din comun in conditiile in care noi avem atatia lideri  politici care au furat miliarde de lei din bugetul statului si nu au facut nicio zi puscarie. Eu cred ca ar fi cazul sa se autosesizeze procuratura generala.”

In prima instanta la Drochia, judecatoarea Lucia Gradinari a condamnat mama celor cinci copii la opt ani de inchisoare, iar dupa ce avocatul femeii a contestat decizia la Curtea de Apel Balti, aceasta a primit sase ani de detentie. Astazi, judecatoarea Lucia Gradinari ne-a spus ca nu mai are acces la dosar si nu isi poate argumenta decizia. Serviciul de presa al judecatoriei spune ca va reveni cu o reactie.