Marea Britanie ofera peste un milion de dolari producatorilor locali din Moldova pentru ca acestia sa-si dezvolte afacerile. Banii vor veni ca grant nerambursabil in cadrul unui proiect dezvoltat in tara noastra de Programul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare. Pana acum, prin aceasta platforma, peste 600 de companii au beneficiat de asistenta din bani oferiti de Suedia. 

Publicat:16.06.2021, 22:12

“Buna ziua! Ma numesc Arina si va voi povesti despre proiectul meu.”

“Sunt Igor Golban, sunt producator local eco.”

Acestia sunt doi dintre beneficiarii care au primit asistenta financiara acordata de Suedia in cadrul proiectului AdTrade. Astazi si Marea Britanie s-a alaturat cu o investitie de peste un milion de dolari. Arina este o antreprenoare din stanga Nistrului, care a reusit timp de jumatate de an, sa-si initieze propria afacere cu ajutorul grantului obtinut.


Arina GALKINA, ANTREPRENOARE:“Noi facem vaze, lumanari, farfurii pentru fourchette, si asta arata foarte frumos. Si nu e doar frumos, este si ecologic."

Tanara are un atelier unde ofera o a doua viata sticlei reciclate, fabricand produse ecologice. Banii oferiti in cadrul proiectului AdTrade i-a folosit pentru procurarea utilajelor de prelucrare si taiere a sticlei.


Arina GALKINA, ANTREPRENOARE:“Preferata mea lucrarea este vaza din sticle, arata destul de minimalist. Acum sunt in voga si in trend. Asa vaze facem.”

Afacerea lui Igor este pe piata de 16 ani. Acesta a inceput cu plantatii de nuci, migdale si catina, care la scurt timp i-au adus succes. Acum, barbatul vrea sa procure utilaje de producere a sucurilor din cei circa 50 de mii de dolari, pe care i-a primit in cadrul proiectului. 

Igor GOLBAN, ANTREPRENOR:“Urmeaza acum sa procuram o noua linie de producere a sucurilor naturale, stoarse direct din catina, mere, pere, rosii. Vom avea o mini unitate de producere a sucurilor cu o capacitate de 450-500 de litri pe ora. Vom avea dezhidratarea catinei, unitatea de producere a uleiului de seminte din catina.”

In acest mod, antreprenorul vrea sa creasca exportul produselor sale ecologice de la 15% la 85 la suta. 

Cei un milion 300 de mii de dolari oferiti de Marea Britanie vor fi folositi la fel pentru imbunatatirea mediului de afaceri in Moldova, pentru crearea unor legaturi comerciale intre antreprenorii de pe ambele maluri ale Nistrului si dezvoltarea capacitatilor de export. 

Steven MARK FISHER, AMBASADORUL MARII BRITANII IN REPUBLICA MOLDOVA:“Acest proiect este un alt exemplu de angajare a Regatului Unit cu partenerii de dezvoltare in beneficiul cetatenilor moldoveni care locuiesc pe ambele maluri ale raului Nistru.”

Pana acum, peste 600 de companii de pe ambele maluri ale Nistrului au beneficiat de asistenta in cadrul proiectului implementat de PNUD.