Marsurile comunitatii LGBT vor fi interzise in Gagauzia. O decizie in acest sens a fost luata de catre Adunarea Populara din regiune. Reprezentantii organizatiei GENDERDOC spun ca vor merge in instanta. Avocatii in drepturile omului sustin ca hotararea este discriminatorie si ilegala si nu poate fi executata, iar cei care au adoptat-o pot fi trasi la raspundere penala.

Publicat:26.05.2022, 20:23

La sedinta de ieri, Adunarea Populara din Gagauzia a adoptat decizia prin care interzice desfasurarea in regiune, in perioada 13-19 iunie, a evenimentelor Moldova-Pride, organizate de Genderdoc-M.

Petr FAZLA, DEPUTAT PSRM: "Moldova o ia pe cai sataniste din cauza acestor evenimente. Pe teritoriul nostru trebuie sa ramanem categorici. Familia inseamna femeie si barbat, iar apoi urmeaza copiii. Trebuie sa urmam acest principiu."

Deputatii au mai adaugat ca isi doresc sa fie interzisa propaganda relatiilor netraditionale. Potrivit Angelicai Frolov, activista pentru drepturile persoanelor LGBT si membra a organizatiei Genderdoc-M, decizia din regiune este ilegala si va fi atacata in instanta. 

Angelica FROLOV, COORDONATOARE PROGRAM ADVOCACY, GENDERDOC-M: “Noi suntem surprinsi, pentru ca nu planificam sa facem acest mars deocamdata. Mai mult, Ziua Familiei nu contravine festivalului nostru, si in comunitatea LGBT sunt familii cu valori. Nu stiu daca vom merge la Consiliu sau direct in instanta de judecata pentru ca va fi nu doar din partea Genderdoc, ci si din partea coalitiei pentru incluziune si nediscriminare. Tine si de libertatea presei, documentul interzice si libertatea de exprimare pentru presa.”

Potrivit avocatei pentru drepturile omului, documentul este ilegal deoarce contravine legislatiei si constitutiei Republicii Moldova.

Doina Ioana STRAISTEANU, AVOCAT PENTRU DREPTURILE OMULUI: "Decizia luata in Gagauzia nu poate fi executata, fara ca ei sa nu raspunda penal pentru crime de ura. Vreau sa reamintesc ca Parlamentul a adoptat in a doua lectura proiectul de lege care completeaza codul penal. “Hotararea din Gagauzia nu doar este discriminatorie si ilegala, dar neconstitutionala, pune sub risc din nou bugetul de stat. Cu siguranta Gagauzia nu este un stat aparte, este un teritoriu autonom in cadrul Republicii Moldova si trebuie sa se conformeze cu standartele din Constitutie. “

Potrivit presedintelui Parlamentului, autoritatile din Gaguzia ar trebui sa fie atenti la problemele reale ale cetatenilor, cat despre legalitatea aceste decizii...

Igor GROSU, PRESEDINTELE PARLAMENTULUI REPUBLICII MOLDOVA : ” E decizia lor, o sa ne uitam peste lege, n-am vazut-o am fost ocupati pana acum. Eu cred ca dansii nu se ocupa cu prioritatile cetatenilor.”