Noaptea trecuta s-au dus lupte crancene langa orasul Nicolaev din sudul Ucrainei. Rusii au inaintat cu tancuri si vehicule blindate, dar trupele ucrainene au opus rezistenta si tin sub controlul lor localitatea. Se mobilizeaza si civilii, care pregatesc cocktailuri Molotov. Reporterul PRO TV Chisinau, Alexandru Vasilos, a vorbit cu acestia, iar un soldat, originar din Moldova, i-a transmis un mesaj emotionant mamei sale.

Publicat:27.02.2022, 19:41

Mama lui Igor se afla in Ceadir-Lunga. 

"Totul este in regula, mamica, nu iti face griji. Sunt viu si nevatamat, vom lupta pana la capat!”

Acest soldat ucrainean, originar din Moldova, era astazi in orasul Nikolaev, pregatit sa apere localitatea de invazia rusilor. Cand a aflat ca este o echipa de jurnalisti de la Chisinau, a tinut neaparat sa ii lase un mesaj mamei sale, cu care nu poate lua legatura. Intre timp, alti soldati, impreuna cu oamenii de rand, baricadau intrarea in zonele importante ale orasului.

"Aceasta doamna fuge cu niste cauciucuri, cel mai probabil pentru a face baricade.”

“Toti care pot, sa mearga la postul de pe pod cu cocktailuri molotov.”

Oamenii baricadeaza si blocheaza drumuri si in afara orasului. La 9 km de la Nicolaev, de exemplu, civilii aduc blocuri de beton, cauciucuri si sarma ghimpata.

Alexandru VASILOS, REPORTER PRO TV CHISINAU:„Dupa o noapte grea, orasul Nicolaev este atacat si acum de catre armata rusa. Sirenele anti-aeriene care au sunat mai devreme ne-au fortat sa parasim localitatea pentru siguranta noastra. Mai devreme am reusit sa vorbim cu un general ucrainean aflat in regiune. Acesta ne-a spus ca se indreapta o coloana de masini si tancuri rusesti.”

Generalul, pe care echipa PRO TV Chisinau l-a intalnit in Nikolaev, a spus ca soldatii ucraineni din regiune au reusit noaptea trecuta sa distruga circa 40 de unitati de tehnica militara, inclusiv tancuri.

“Asta e tot ce a ramas.”

Dmitrii MARCENKO, GENERAL MAIOR AL ARMATEI UCRAINENE:"Vreau sa ma adresez soldatilor rusi. Baieti, mergeti acasa, pana cand sunteti inca vii. Mergeti si va cresteti copiii si aveti grija de sotiile voastre.”

Totodata, au fost luati prizonieri doi soldati rusi, care au declarat ca nu stiau ca se afla pe terioriul Ucrainei.

"- Unde a avut loc descarcarea parasutistilor?

- In Crimeea, in camp.

- Care a fost sarcina? Sa ocupati ceva?

- Sa continuam exercitiile militare.”

Primarul orasului Nikolaev a declarat pe pagina sa de telegram ca alarmele anti-aeriene au incetat in aceasta dupa-amiaza, iar soldatii si civilii se pregatesc pentru inca o noapte grea.