Ministerul Apararii cere soldatului care a declarat ca este homosexual sa demonstreze orientare sexuala prin poze sau certificat medical. Avocatul militarului considera aceste declartii absurde. Au venit cu o reactie si responsabilii de la Avocatul Poporului care spun ca ministerul incalca drepturile omului.

Publicat:02.02.2022, 18:30

“ -In afara de toate inregistratile, urma mai intai de toate sa probeze ca intr-adevar persoana data, in baza unui certificat medical, altceva, ca intr-adevar este homosexual. O simpla declartie nu este temei ca aceasta persoana este de orientare sexuala.

- Atunci intrebare, cum persoana trebuie sa probeze ca ea are o orientare medicala sau alta? Medicul nu stabileste asta.”

Ulterior au urmat declartii si mai terifiante.

- Poze care atesta acest lucru."

- Ce fel de poze? 

- Pana nu este probatoriu nu pot sa emit concluzie ca declaratiile sunt veridice.

- Doriti sa aveti poze cum persoanele fac sex? Si numai atunci puteti sa spuneti ca persoana este heterosexuala sau homosexala? Asta vreti sa spueti?

- Consiliul trebuie sa ia in calcul, in vedere acest lucru la emiterea unei decizii.”

Aceste declaratii au fost facute de Petru Corciun, reprezentat al ministerului Apararii in cadrul audierilor publice realizate de Consiliul Pentru Prevenirea si Eliminarea Discriminarii si Asigurarea Egalitatii in cazul militarului care a anuntat ca nu se mai intoare in unitatea militara, unde isi desfasura serviciul militar pe motiv ca este hartuit ca este homosexual. A criticat cele spune de maior si avocatul soldatului.

Doina-Ioana STRAISTEANU, AVOCAT:“Este absurd. Noi consideram ca este o atitudine josnica si o pregatire foarte proasta al reprezentatului Ministerului Apararii.”

Responsabilii de la Avocatul Poporului califica aceste declartii ca unele care contravin dreprurilor omului.

Diana MAZNIUC, REPREZENTAT AL AVOCATULUI POPORULUI:“Avocatul Poporului considera ca este o ingenerinta la dreptul la viata privata, la dreptul la intimidate si in acelasi timp considera ca autoritatile nationale urmeaza a adopta conduite mature si reparatorii. Intrucat Avocatul Poporului sanctioneaza asemenea practici considerandu-le improprii respectarii drepturilor omului.”

Cazul a devenit cunoscut in luna noiembrie anul trecut. Militarul a publicat un filmulet video in care a anuntat ca este gay, iar dina cest motiv era hartuit la unitatea militara unde isi desfacea serviciul militar. In urma unei investigatii a Ministerului Apararii, urme de hartuire si intimidare nu au fost sabilite. Atat ministerul, cat si avocatul tanarului au trimis plangeri pe acest caz la Procuratura, care investigeaza dosarul.