Ministrul Agriculturii cere de la Guvern 47 de milioane de lei din fondul de rezerva pentru acoperirea cheltuielilor provocate de ploile din ultima perioada.

Publicat:10.06.2021, 15:15

Ion PERJU, MINISTRUL AGRICULTURII: ''Schimbarile climatice nu ne ofera posibilitatea sa avem un an agricol perfect. Pe teritoriul Republicii Moldova, incepand cu luna mai, au fost inregistrate peste 20 de calamitati naturale. Acestea s-au produs pe teritoriul a 29 de localitati din Republica Moldova. In consecinta, au fost afectate importante segmente de infrastructura economica si sociala: spalari de drumuri, asfalturi si poduri, dar si suprafete de semanaturi si culturi agricole, circa trei mii de hectare: porumb, floarea soarelui, legume etc. Paguma constituie 35 de milioane de lei. Timp de 12 zile au fost tratate 396 de obiecte si au fost lansate 3056 bucati de rachete."

Totodata, ministrul Agriculturii mai spune ca va fi necesara procurarea mai multor rachete antigrindina.

Ion PERJU, MINISTRUL AGRICULTURII:" Astazi pentru a acoperi aceste suprafete mai avem nevoie de inca 7 milioane de lei. Iar pentru procurarea rachetelor 12 milioane de lei, banii vor fi solicitati din rezerva de stat. Sunt pregatite demersurile necesare pentru a fi inaintate guvernului.''

Citeste si :  Ploile torentiale au facut prapad in mai multe raioane din tara. A turnat cu galeata, iar culturile agricole au fost afectate 

Conform informatiilor Inspectoratului General pentru Situatii Urgenta colectate din subdiviziunile teritoriale, in urma ploilor torentiale inregistrate pe 8 iunie, mai multe localitati din raioanele Ungheni si Soroca au fost afectate. In satul Parlita, raionul Ungheni precipitatiile au afectat 92 hectare de floarea soarelui si 299 hectare de porumb, iar in localitatea Todiresti a aceluiasi raion ploaia a distrus 21 hectare de livezi. 

Conditiile meteo nefavorabile au creat prejudicii si in satul Dubna raionul Soroca, unde ploaia si grindina au afectat 97 hectare de livezi. La fata locului, in toate localitatile prejudiciate lucreaza Comisiile pentru situatii exceptionale care urmeaza sa evalueze  pagubele materiale.