Ministrul Justitiei, Fadei Nagacevschi, o acuza pe Maia Sandu de uzurparea puterii. Acesta considera ca presedintele RM incearca sa blocheze Parlamentul prin faptul ca nu inainteaza un candidat la functia de premier.

Publicat:14.01.2021, 12:49

Fadei NAGACEVSCHI, MINISTRUL JUSTITIEI A RM: "Din informatiile publice, toti s-au expus pentru alegeri parlamentare anticipate care sa fie declansate in STRICTA CONFORMITATE cu Constitutia, adica fie prin blocarea procedurii de adoptare a legilor timp de 3 luni fie prin neinvestirea unui nou Guvern timp de 3 luni.

1. Blocarea adoptarii legilor o poate decide doar Parlamentul urmare a acordurilor dintre fractiunile parlamentare. Aici Presedintele nu are nici o competenta.

2. Cu referire la neinvestirea unui nou Guvern, intr-un mod imprevizibil, Presedintele tarii chiar daca e obligat sa inainteze un candidat la functia de Premier nu o face. Pentru a justifica aceasta inactiune a inventat asa-zisa ,,idee” de autodizolvare a Parlamentului si cica se asteapta solutia Curtii Constitutionale.

Politic vorbind, astazi se creeaza impresia ca, Presedintele RM incearca sa blocheze si sa sanctionze cu dizolvarea Parlamentul pentru neinvestirea Guvernului fara a cere investirea Guvernului, adica blocand procedura constitutionala.

Nu voi vorbi despre sanctiunile juridice si politice in cazul incalcarii grave a Constitutiei si a juramantului de catre Presedinte, ci doar voi mentiona ca asemenea formule le consider ca fiind la limita abuzului de drept si uzurparii puterii."

Contactat de PRO TV, purtatorul de cuvant al presedintiei, Sorina Stefarta, a venit cu o reactie:

"Presedintia nu comenteaza opiniile functionarilor expuse pe internet. Doamna Presedinte examineaza toate optiunile permise de lege pentru declansarea alegerilor anticipate."