Moldova trebuie sa-si consolideze capacitatea de aparare si de securitate nationala, deoarece poti sa ramai neutru, dar sa fii puternic militar. De aceasta parere este secretarul adjunct al NATO, Mircea Geoana, care a acceptat sa raspunda la intrebarile colegei noastre, Daniela Andreev, in marja reuniunii NATO de la Bruxelles. 

Publicat:09.04.2023, 20:17

Mircea GEOANA, SECRETARUL GENERAL ADJUNCT AL NATO: „Este foarte important ca in aceasta perioada Republica Moldova sa-si intareasca, in limita posibilitatilor, capacitatea de aparare si de securitate nationala. Exista disponibilitate pentru a face ca Republica Moldova, neutra ramanand, sa nu fie intr-o pozitie de slabiciune. Finlanda era o tara neutra pana mai ieri si avea o armata redutabila. Elvetia este o tara neutra aproape dintotdeauna si are o capacitate de aparare exceptionala. De aceea, poti sa ramai neutru, daca doresti, si sa fii mai puternic militar.”

Potrivit lui Mircea Geoana, cetatenii Republicii Moldova si liderii de la Chisinau sunt cei care vor decide daca tara noastra va renunta la neutralitate.

Mircea GEOANA, SECRETARUL GENERAL ADJUNCT AL NATO: „Fiecare tara europeana si din lume are dreptul suveran sa-si aleaga singura directia in care vrea sa mearga. Deci, daca Republica Moldova vrea sa stea neutra, este decizia dumneavoastra. Daca Republica Moldova vrea sa mearga catre Europa sau sa schimbe directia sa este, inca o data, decizia dumneavoastra. Noi aparam principiul, asa cum in Ucraina aparam principiul faptului ca nu poti prin forta bruta sa ciuntesti teritoriul unei tari independente.”

Secretarul general adjunct al NATO a spus ca Moldova are toate sansele de a ajunge membra NATO, atunci cand conditiile o vor permite si daca isi va dori acest lucru, chiar si cu un conflict inghetat pe teritoriul sau.

Mircea GEOANA, SECRETARUL GENERAL ADJUNCT AL NATO: „Vad ca UE a invitat RM si Ucraina sa aiba statut de candidat. Mi se pare un lucru foarte, foarte important. Eu cred ca directia pro-europeana a Republicii Moldova este o directie corecta. Ea va aduce si prosperitate, va aduce si mai multa securitate, iar daca si cand se va ajunge la alte discuii cu privire la viitoarea configuratie de securitate a Republicii Moldova, o vom discuta atunci cand Republica Moldova va lua o astfel de decizie.”

Pana atunci, Mircea Geoana spune ca NATO va ajuta Republica Moldova, respectand neutralitatea din Constitutie.

Mircea GEOANA, SECRETARUL GENERAL ADJUNCT AL NATO: „Suntem foarte deschisi si doritori sa sprijinim Republica Moldova si atunci cand dupa aceasta trezire strategica la realitate pe care razboiul Rusiei impotriva Ucrainei a produs-o si la Chisinau. A fost un soc strategic, a fost un fel de trezire la o noua realitate in care vedem inca o data ca Rusia este agresiva, amenintatoare si poate sa recurga chiar si la forta militare ca sa-si subjuge vecinii si atunci cand Republica Moldova vine catre noi, solicitand lucruri concrete pentru un sistem de securitate nationala si de aparare foarte firav, o facem cu mare drag, respectand neutralitatea din Constitutia Republicii Moldova.”

Potrivit lui Geoana, Republica Moldova este un partener comun al NATO si UE, iar in aceste momente se discuta despre proiecte de asistenta nonletala, o parte dintre acestea fiind in curs de finantare si de finalizare. 

Mircea GEOANA, SECRETARUL GENERAL ADJUNCT AL NATO: Sunt foarte multe proiecte pe care RM le face cu UE, altele pe care le face cu NATO si eu incurajez liderii de la Chisinau sa foloseasca sinergia intre NATO si UE.”

Sprijinul oferit de NATO Ucrainei are un efect pozitiv si asupra Republicii Moldova, deoarece cu cat tara vecina este mai puternica si castiga in acest razboi, cu atat Moldova va fi mai sigura si libera, afirma Mircea Geoana.

Mircea GEOANA, SECRETARUL GENERAL ADJUNCT AL NATO: „Ajutam Moldova acum, pentru ca acum este nevoie de ajutor si vom vedea ce configuratie strategica va avea continentul nostru cand razboiul din Ucraina se va sfarsi si sunt convins ca izbanda Ucrainei va avea efecte pozitive si pentru RM si pentru Georgia, dar si pentru NATO in ansamblu.”

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.