Ofiterii anticoruptie au descins astazi in hala cu carne de la Piata Centrala. Trei medici veterinari si doi agenti economici au fost retinuti. Primii sunt acuzati ca luau mita ca sa inchida ochii la marfa de proasta calitate pentru care eliberau certificate ca sa poata fi vanduta. ANSA sustine ca va colabora cu anchetatorii. 

Publicat:20.04.2021, 17:19

“-Tu aduci toate animalele moarte pentru vanzatori si el sa lase un 200 de lei.

-200 de lei. 300 de la vitelul acesta. Ce fac eu?

-Eu nu stiu, ce-i cu tine. Au fost doua vaci si le-am pus cate o suta, una ti-am pus 300 si vitelul acesta doua sute si gata. Hai, ce faci, da mai repede ca eu ma duc.

-Eu n-am, ma duc sa strang.”

In acest mod, mai multi angajati ai laboratorului de expertiza sanitar-veterinara si ai Directiei pentru siguranta alimentelor din capitala, cereau bani de la agentii economici care aduceau carne la Piata Centrala. Apoi le eliberau certificate de calitate, fara a supune controlului marfa. Potrivit CNA, timp de trei luni cat au durat investigatiile suma pretinsa drept mita se estimeaza la circa 100 de mii de lei. 

"Ai avut un vitel care mirosea, care era umflat, sau ce a fost acolo?

-Nu a fost nimic, domnul Ion. 

-Ei da, era lipicios.

-Ei, eu ce nu am vazut.

-Hai rontunjeste 2000.”

Potrivit probelor colectate de ofiterii CNA, functionarii faceau un control superficial si chiar au admis spre vanzare marfa de proasta calitate. In urma perchezitiilor au fost retinuti trei medici veterinari din cadrul laboratorului de expertiza sanitar-veterinar si doi agenti economici. Am fost astazi la laboratorul de expertiza sanitar-veterinara, insa muncitorii de acolo au refuzat sa ne raspunda la intrebari.

“Este serviciu de presa la ANSA, toate intrebarile la ei. 

-Despre schemele de coruptie cunoasteti? Cine a fost retinut?

-Nu cunosc. O zi frumoasa."

Francesca GINDEA, REPORTER PRO TV:“In aceste momente, aici la Directia Municipala pentru Siguranta Alimentelor desfasoara perchezitii. Am cerut detalii de la angajati, insa deocamdata nimeni nu ni le-a oferit.”

Intr-un comunicat de presa, reprezentantii ANSA sustin ca vor acorda tot suportul necesar autoritatilor pentru elucidarea deplina a cazurilor. Vanzatorii din halele de carne de la Piata Centrala ne-au spus ca nu stiu despre schemele de coruptie si ca productia lor dispune de toate certificatele necesare.

“-Despre schemele de coruptie pentru certificate, stiti ceva?

-Da, am trecut controlul medical, il trecem de doua ori pe an.

-Dar certificatele pentru carne?

-Este tot, acolo la intrare este tot.”

Directorul de la Piata Centrala ne-a spus ca halele cu carne apartin agentilor economici si nu au nicio legatura cu piata.

Ion PANTEA, DIRECTORUL PIETEI CENTRALE: “Intreprinderea municipala Piata Centrala nu are nicio atributie fata de agentii economici privati care isi administreaza propriile hale, respectiv, si atributii la activitatea altor organe de resort, fie pe domeniul sigurantei alimentelor sau protectia consumatorului la fel nu are tangente.”

Perchezitiile au fost efectuate la domiciliile, birourile de serviciu si automobilele personelor, dar si in halele de la Piata Centrala. Acum, cele cinci persoane risca pana la zece ani de inchisoare.