Republica Moldova a procurat pentru prima data gaze din Statele Unite ale Americii. Este vorba de un volum de probă de mai puțin de 3 milioane de metri cubi de faz lichefiat. Ministstrul Energiei susține că astfel țara noastră și-a mărit sursele de procurare a gazelor și dincolo de piața europeană. Victor Parlicov afirmă, însă, că în continuare atunci când vom vorbi de volumele mari de gaze necesare țării noastre criteriul principal va fi prețul cel mai mic.

Publicat:03.04.2024, 17:47

Victor PARLICOV, MINISTRUL ENERGIEI: „A fost o achiziție mai mult de tastare, pentru noi contează, așa cum am stabilit de la bun început ca strategie, să ne diversificăm sursele. Chiar dacă foarte multă lume a fost, să spunem așa, s-a focusat că prețurile în această perioadă au fost înalte, ele au fost înalte pentru toată lumea. Pentru noi a contat foarte mult că noi nu mai depindem de un singur furnizor. În acest sens, am făcut pași următori ca nu doar să putem achiziționa de pe piața europeană, dar și să putem achiziționa de mai departe.”

Practic, Republica Moldova şi-a asigurat ieşirea la o piaţă internaţională mare de gaz lichefiat. Gazul a fost transportat din SUA în formă lichidă pe navă, fiind descărcat la un terminal specializat din Grecia unde a fost asigurată şi trecerea lui în stare gazoasă şi pomparea prin conducte obişnuite de gaz în Moldova.

Victor PARLICOV, MINISTRUL ENERGIEI:  „Este vorba de circa 2,5 milioane de metri cubi, deci este un volum mai mult simbolic si doi, este gaz din SUA, adică noi am vrut să demosnstrăm că este fezabil inclusiv să aducem în Republica Moldova gaze din SUA. P entru noi asta mai mult a fost o chestie de a demonstra fezabilitatea, plus a învăța cum functionează acest lucru.”

Ministrul energiei afirmă că țara noastra va mai procura gaz de pe piața americană, dacă prețul va fi unul convenabil.

Victor PARLICOV, MINISTRUL ENERGIEI:  „Prețul este secret comercial, eu nu pot să-l spun, dar vă pot spune că este puțin mai mare decat prețul de la Gazprom. Asta a fost pentru noi așa un fel de experiență pilot. Ulterior sigur că vom vedea și principalul criteriu după care ne vom conduce, va fi criteriul prețului. Trebuie să fie un preț competitiv și atunci când vom vorbi de volumele mari sigur că criteriul principal va fi prețul.”

Republica Moldova a început să-și diversifice sursele de gaze naturale după începerea războiului din Ucraina, până atunci fiind dependentă doar de gazul rusesc.