Astazi, presedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, impreuna cu ministrii a trimis prima parte a chestionarului completat de aderare la Uniunea Europeana a Republicii Moldova. Documentul a fost inmanat de sefa statului, ambasadorului UE, Janis Mazeiks.

Ultimul update: 22.04.2022, 11:25 Publicat:22.04.2022, 10:58

Chestionarul reprezinta radiografia situatiei de moment a Republicii Moldova, care indica cat este de pregatit acest stat pentru aderarea la Uniunea Europeana.

Stim de unde pornim, stim ce avem de facut si stim ca trebuie sa facem un efort enorm, dar e real. Multumesc tuturor care au ajutat la acest prim pas si care au contribuit la acest proces de integrare UE”, a spus presedintele Republicii Moldova, Maia Sandu.

Prim-ministrul Republicii Moldova sustine ca trimiterea acestui chestionat este un pas spre viitorul european al tarii noastre. Natalia Gavrilita a mai mentionat ca la acest chestionar a lucrat foarte multa lume, chiar si peste program.

„Cum am depus toata munca si efortul ca sa demonstram UE ca suntem la o etapa care suntem gata sa trecem la un acord de liber schimb. Suntem gata sa mergem spre o tara europeana. Vrem sa ajugem Europa la noi acasa. Aceasta inseamna valori europene, o justitie dreapta, aceasta inseamna increderea cetateanului in stat. Multumim tutturor care a lucrat la acest document. Vreau sa le multumesc tuturor acestor oameni care au muncit  la acest proces de integrarea la UE. Viitorul nostru este sa aducem Europa la noi acasa. Si vom lucra cu atatea negatie si asupra partii a doua care se va transmite la mijlocul lunii mai”, a declarat Gavrilita in cadrul ceremoniei. 

Ambasadorul Uniunii Eurpene, Janis Mazeiks, se arata incantat de faptul ca in doar 11 zile acest chestionar a fost completat de catre autoritatile din tara noastra.

„Aceasta viteza demonstreaza foarte clar ca face tot posibilul ca sa aduca tara dumneavoastra in UE. Intr-un fel pregatirea raspunsurilor la acest chestionar, trebuie sa fi fost si usor si greu. Pe de alta parte, acesta pregatire a fost dificila si a scos in evidenta acele domenii care inca trebuie sa se lucreze. Prezentarea acestor raspunsuri este primul pas, Moldova a primit si al doilea chestionar de completare. Noi asteptam cu mare nerabdare sa primim raspunsuri si la acea de a doua parte de aderare la UE. Raspunsurile oferite de guvernul Moldovei vor fi transmise colegilor mei. Inca odata va felicit calduros si sa conclucram strans in urmatorii pasi de aderare la UE”, a spus Mazeiks.

Republica Moldova a primit chestionarul de la Comisia Europeana pentru completare pe data 11 aprilie, in Luxemburg. Documentul i-a fost transmis vicepremierului si ministrului de Externe al Republicii Moldova, Nicu Popescu, de catre comisarul pentru vecinatate si extindere, Oliver Varhelyi.