Italia acorda Republicii Moldova un grant de 10 milioane de euro. Jumatate din suma va fi pentru compensarea facturilor la energie, iar o alta jumatate – pentru achizitionarea si instalarea contoarelor electrice inteligente. Un acord in acest sens a fost semnat astazi la Guvern de catre ambasadorul Italiei la Chisinau si PNUD Moldova, prin intermediul caruia vor fi implementate proiectele.

Publicat:21.11.2023, 19:19

Lorenzo TOMASSONI, AMBASADORUL ITALIEI LA CHISINAU: „Acesti 10 milioane de euro sunt doar primii bani care urmeaza scopul unui sector energetic mai puternic si mai rezilient. Inca 10 milioane de euro, bani italieni, vor urma.”

Reprezentanta PNUD in Republica Moldova a spus ca astfel are loc extinderea suportului si colaborarii pentru a permite reducerea vulnerabilitatii energetice in Republica Moldova. Banii urmeaza sa fie impartiti intre ministerul energiei si ministerul protectiei sociale – cate 5 milioane de euro pentru fiecare institutie.

Iar banii care vor ajunge la ministerul Energiei vor fi pentru un proiect pilot care presupune instalarea contoarelor inteligente pentru circa 35 de mii de consumatori. Aceste contoare inregistreaza consumul fiecarui consumator si raporteaza datele catre furnizor.

Victor PARLICOV, MINISTRUL ENERGIEI: „Care va permite sa testam diferite modele de preturi, cum daca stabilim preturi in functie de ora la ore diferite, cum se schimba comportamentul consumatorilor si cum ne ajuta asta pe noi intr-un final sa avem o mai buna repartizare a sarcinii in retea si o mai buna integrare a energiei regenerabile, cum putem creste absorbtia energiei regenerabile in retea.”

Proiectul ar urma sa fie implementat in 2024.

Victor PARLICOV, MINISTRUL ENERGIEI: „Mizam si beneficiem de acest sprijin ca si grant pentru a nu pune presiune pe tarife cu aceasta investitie, dar care ne va permite sa evaluam pe cat aceasta investitie este benefica pentru retea in total si pe cat se merita noi ca si tara sa mergem inainte cu instalarea contoarelor inteligente deja din contul consumatorilor prin tarif.”

Ministrul energiei afirma ca selectia consumatorilor care vor beneficia de instalarea contoarelor inteligente se va face pe un esantion reprezentativ, astfel incat sa se vada in mediu cum se vor schimba datele in retele daca toti consumatorii vor avea astfel de contoare inteligente.