Republica Moldova vrea sa reduca numarul de diplomati rusi din tara noastra. Presedintele Parlamentului, Igor Grosu, a spus ca razboiul declansat de Federatia Rusa in Ucraina a reprezentat un context foarte clar de a intreprinde acest lucru si ca, deocamdata Ministerul Afacerilor Externe lucreaza la un astfel de proiect. 

Publicat:22.06.2023, 13:22

Igor GROSU, PRESEDINTELE PARLAMENTULUI: Haideti sa asteptam evaluarile pe care o sa le faca Ministerul de Externe si atunci cand o sa vina cu o evaluare, cu o fundamentare, atunci o sa discutam pe propunere concreta. Pana atunci, noi evaluam toata paleta de fenomene care se intampla, deja nimeni nu-si face iluzii ca Federatia Rusa prin intermediul unor grupari criminale organizate, cu reprezentare in cadrul opozitiei intreprinde actiuni de ordin hibrid privind destabilizarea situatiei politice din Republica Moldova si noi nu putem sta si fi imuni la asemenea evenimente.''

Intrebat de ce a aparut necesitatea de a se reduce acum numarul de diplomati din partea Federatiei Ruse, Igor Grosu a spus ca razboiul declansat in Ucraina a reprezentat un context foarte clar de a intreprinde acest lucru. 

Igor GROSU, PRESEDINTELE PARLAMENTULUI: „Vorbim de un context foarte clar, avem un razboi declansat de Federatia Rusa in vecinatatea noastra impotriva vecinilor nostri ucraineni, comportamentul agresiv si foarte nerespectuos, Federatia Rusa nu a stiut niciodata sa respecte tarile vecine sau fostele republici sovietice. Au fost tratate tot timpul ca apendice, ca teritoriul lor. Ei asta n-au invatat din istoria lor. Explicatia e simpla, se comporta ca imperiu cu apucaturi vechi, toxice in care isi extind hotarele, nu respecta legile internationale, ceea ce vedem acum ca se intampla in Ucraina. In cazul acesta noi trebuie sa hotaram ca atare, Federatia Rusa incerca din toti porii sa impiedice integrarea noastra in Uniunea Europeana, ne-au creat acest conflict inghetat in Transnistria, repet, este un conflict creat de rand cu alte conflicte, in Georgia, in Azerbaidjan, in Ucraina. Asta e tiparul pe care-l aplica Federatia Rusa in raport cu tarile din vecinatate. Are o armata care se afla ilegal pe teritoriul Republicii Moldova si cogemite depozit de armament care se afla la fel ilegal si trebuie scos de pe teritoriul nostru.'' 

La sfarsitul lunii aprilie, in cadrul sedintei Parlamentului, deputatul Partidului Actiune si Solidaritate, Andrian Cheptonar, a solicitat Ministerului Afacerilor Externe sa initieze discutii pentru ca Federatia Rusa sa-si reduca numarul de diplomati de la Chisinau. Potrivit acestuia, Federatia Rusa are aproape 40 de diplomati in tara noastra, in timp ce Moldova are doar sase.