Directorul Moldovagaz, Vadim Ceban, sustine ca livrarile de gaze naturale catre Republica Moldova se desfasoara ca de obicei, cu un volum zilnic de 5,7 milioane de metri cubi, dar nu 8,06 milioane de metri cubi solicitatea in conformitate cu conditiile contractuale. 

Ultimul update: 01.10.2022, 09:34 Publicat:01.10.2022, 09:31

„Potrivit calculelor preliminare, pretul de achizitie va fi de 1.031 dolari pentru 1.000 metri cubi”, a scris Vadim Ceban pe canalul sau de Telegram. 

Totodata, intr-un comunicat emis azi dimineata de Moldovagaz se mentioneaza ca in conformitate cu conditiile contractuale cu Gazprom, pentru luna octombrie curent este prevazuta livrarea catre Republica Moldova a 250 milioane de metri cubi de gaze naturale, sau 8,06 milioane de metri cubi pe zi, insa sunt rezervate capacitatile anuale de 5,7 milioane de metri cubi pe zi. 

„ -80 milioane de metri cubi (2,58 milioane de metri cubi pe zi) pentru consumatorii de pe malul drept al Nistrului   

- 170 milioane de metri cubi (5,48 milioane de metri cubi pe zi) pentru consumatorii de pe malul stang al Nistrului („Tiraspoltransgaz”).

Potrivit contractului cu „Gazprom”, pentru „Moldovagaz” sunt rezervate capacitati anuale de 5,7 milioane de metri cubi pe zi. Capacitatile rezervate sunt suficiente pentru asigurarea consumatorilor tarii cu gaze naturale pana la inceputul sezonului de incalzire”, se arata in comunicatul Moldogaz. 

De asemenea, responsabilii de la Moldogaz precizeaza ca capacitatile suplimentare pentru acoperirea cererii instalatiilor de incalzire in marime de 2,36 milioane de metri cubi pe zi pentru ambele maluri ale Nistrului pot fi asigurate prin intermediul licitatiilor zilnice.

„Astfel, Moldovagaz in data de 30 septembrie a expediat solicitarea de a rezerva suplimentar pe platforma RBP capacitatile necesare de gaze”, se mai arata in comunicat. 

Ieri seara, ministrul Infrastructurii si Dezvoltarii Regionale, Andrei Spinu, a anuntat ca pentru luna octombrie Gazprom nu va livra tarii noastre volumele integrale de gaz. Potrivit acestuia MoldovaGaz a primit confirmarea pentru livrarea doar a 70% din volumele necesare tarii noastre pentru urmatoarea luna. Asta dupa ce anterior, exista temerea ca din 1 octombrie, Gazprom ar putea sista livrarile de gaz in Republica Moldova. 

Pe Telegram-ul Pro TV Chisinau gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.