Moldovenii care merg la tratamente peste hotare vor putea sa-si faca testul PCR gratuit. Ministerul Sanatatii a emis un ordin in acest sens, iar pacientii trebuie sa se adreseze la medicul de familie, care sa-i directioneze catre laboratoarele de stat.

Publicat:14.01.2022, 19:58

Raisa Padurean este profesoara de limba romana la unicul liceu cu predare in limba romana din Tiraspol. Femeia spune ca are probleme oncologice, iar din acest motiv, merge periodic in Romania, asa cum are cetatenia romana. Acolo, femeia beneficiaza gratuit de tratament, consultare, reabilitare si medicamente.

Raisa PADUREAN, PROFESOARA LA LICEUL “LUCIAN BLAGA”, TIRASPOL:  “Eu nu achit niciun ban, am prezentat cardul de sanatate si banii se duc de pe cardul de sanatate.”

Din cauza pandemiei, femeia trebuie sa prezinte un test negativ la COVID la intrarea in Romania, pentru a evita autoizolarea. Acum cateva zile, insa, i-a ajuns cutitul la os. Femeia era limitata in timp, asa ca a ales sa mearga la un laborator privat, unde si-a facut test PCR si a scos din buzunar mai mult de 15 la suta din salariul sau.

Raisa PADUREAN, PROFESOARA LA LICEUL “LUCIAN BLAGA”, TIRASPOL: “Am avut o mini vacanta, aveam numai doua zile la dispozitie.  Am completat fisa acolo, iar doamna mi-a zis ca trebuie sa achit 975 de lei. Eu am achitat acesti bani pentru ca nu am avut alta solutie.”

Ulterior, Raisa Padurean a scris o postare pe facebook in care a cerut explicatii, in special de la responsabilii ministerului Sanatatii, fiind nemultumita ca e nevoita sa achite de fiecare data pentru test, desi are asigurare medicala.

Raisa SALCUTAN PADUREAN, PROFESOARA LA LICEUL “LUCIAN BLAGA”, TIRASPOL:“ Ma intereseaza unde se duc banii mei din achitarea contributiilor?  De ce trebuie sa achit acest test, ar trebui sa fie gratis. Eu am primit salariul si am adunat niste bani, pentru ca am nevoie de recuperare, am nevoie de masaj limfatic. Dar banii s-au dus pe teste.”

La scurt timp, ministrul Sanatatii, Ala Nemerenco, a scris un comentariu la postarea profesoarei.  

ALA NEMERENCO, MINISTRUL SANATATII: “Maine vom completa ordinul care se refera la testarea gratuita a tuturor pacientilor programati pentru spitalizare si cu categoria care pleaca la tratamente peste hotare”.

Ordinul, intr-adevar, a fost modificat si semnat pe 13 ianuarie, a doua zi dupa ce a fost publicata postarea. Acum, atat cetatenii care au interventii sau tratament in spitalele de la noi, cat si cei care beneficiaza de aceste servicii peste hotare, pot sa se testeze gratuit. Potrivit responsabililor de la ministerul Sanatatii, tot de ce este nevoie este ca pacientii sa se adreseze medicului de familie ca sa-i asigure efectuarea testului PCR gratuit. Decizia nu se refera la laboratoarele private.