Moldovenii stabiliti in Romania, Austria, Suedia si Ungaria vor putea comanda pasapoartele prin intermediul misiunilor diplomatice din aceste tari, urmand ca documentele sa fie livrate la adresa solicitata de catre acestia. Decizia a fost aprobata astazi, la sedinta Guvernului.

Publicat:25.01.2023, 15:48

Noua modalitate de documentare a cetatenilor a devenit posibila datorita unui proiect-pilot, implementat de Agentia Servicii Publice si Ministerul Afacerilor Externe si Integrarii Europene. 

La etapa initiala, in proiect au fost incluse misiunile MAEIE cu sediile in Bucuresti, Viena, Stockholm si Budapesta. Ulterior, de aceasta optiune vor putea beneficia toate misiunile diplomatice si oficiile consulare ale MAEIE.

Cetatenii Republicii Moldova, stabiliti cu domiciliul sau aflati temporar in strainatate, care solicita eliberarea pasaportului prin intermediul misiunilor diplomatice si oficiilor consulare, vor putea achita pe loc serviciile prestate cu un card bancar pe care-l detin.

In legatura cu faptul ca integrarea serviciilor prestate prin intermediul MDOC va fi asigurata treptat, cu aplicarea concomitenta a doua modalitati de achitare a platilor, solicitantii vor avea posibilitatea de a alege optiunea de achitare – in valuta straina sau in moneda nationala. In cazul achitarii in lei moldovenesti, procesarea platilor va fi efectuata prin MPay.

Totodata, cetatenii care solicita perfectarea unui pasaport prin intermediul misiunilor diplomatice si oficiilor consulare ale Republicii Moldova vor putea receptiona documentul la adresa de domiciliu sau la locul aflarii in strainatate. Acest lucru este posibil prin intermediul  serviciului guvernamental de livrare MDelivery.

Procedura solicitarii serviciului MDelivery se face la sediul misiunii diplomatice sau a oficiului consular. La receptionarea cererii pentru eliberarea pasaportului cetateanului Republicii Moldova, solicitantul va fi informat despre posibilitatea de livrare a documentului prin intermediul MDelivery, comunicandu-i-se lista furnizorilor de servicii postale, termenele de livrare si tarifele stabilite.

La randul sau, cetateanul urmeaza sa-i comunice functionarului consular numarul de telefon, e-mailul si adresa de livrare, sa achite tariful documentului solicitat si al serviciului de livrare. Dupa depunerea comenzii electronice de livrare de catre functionarul consular, solicitantul va receptiona pe e-mailul indicat o notificare de confirmare cu numarul comenzii MDelivery.

Pe Telegram-ul Pro TV Chisinau gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.