Diplomatia rusa l-a convocat pe ambasadorul Frantei la Moscova Pierre Levy, pentru a denunta discriminarea jurnalistilor rusi si a acuzat Parisul de bruscarea unor corespondenti rusi la summitul G20 din India, relateaza stirileprotv.ro.

Publicat:19.09.2023, 10:25

Ambasadorul Pierre Levy a fost convocat luni din cauza unor „actiuni discriminatorii si evident rusofobe ale unor reprezentanti ai autoritatilor franceze impotriva unor corespondenti ai RIA Novosti si redectorului-sef al Russia-News la summitul G20 de la New Delhi”, a anuntat intr-un comunicat Ministerul rus de Externe.

Jurnalistilor li s-a refuzat in mod brutal accesul la o conferinta de presa a presedintelui francez Emmanuel Macron, acuza ministerul rus.

Diplomatia rusa a acuzat Franta de incalcarea „principiului fundamental al libertatii presei” si ii reproseaza faptul ca nu a prezentat scuze jurnalistilor rusi, exclusi de la o conferinta de presa, la 10 septembrie.

Moscova ii acuza pe organizatorii francezi ai conferintei de presa de faptul ca au incercat sa confiste telefoanele jurnalistilor respectivi.

Rusia a denuntat incidentul la G20, in ziua respectiva.

Presedintia franceza nu a comentat atunci, insa un membru al delegatiei a respins acuzatiile de discriminare si brutalitate.

„Am fost nevoiti sa refuzam 30 de jurnalisti de diverse nationalitati, din cauza lipsei de locuri in sala”, declara aceasta sursa, care a ceut sa nu fie identificata.

Un corespondent AFP prezent la conferinta de presa respectiva a constat ca sala de presa era plina si ca jurnalistii nu au putut sa intre.

Rusia acuza de mult timp Franta de faptul ca cruscheaza reprezentanti ai presei ruse, dupa ce Palatul Elysee a refuzat sa acrediteze postul RT, din cauza ca a colportat zvonuri despre Emmanuel Macron.

In 2017, presedintele francez sublinia, la primirea lui Vladimir Putin in Franta, ca RT si site-ul Sputnik sunt ”organe de propaganda mincinoase”.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.