Moscova se arata ingrijorata de actiunile autoritatilor de la Chisinau, care au interzis prin lege simbolistica de razboi a Rusiei au votat in prima lectura legea impotriva dezinformarii. Intr-un comunicat al Ministerului rus de externe se spune ca,aceste decizii influenteaza situatia din Moldova si dauneaza relatiilor moldo-ruse. In replica, reprezentantii diplomatiei de la noi i-au indemnat pe rusi sa nu se amestece in treburile interne ale tarii.

Ultimul update: 16.04.2022, 22:33 Publicat:16.04.2022, 21:37

Reactia ministerului de Externe a Federatiei ruse: „O serie de declaratii ale oficialitatilor moldoveni si initiative legislative ale parlamentarilor, nu pot decat sa provoace ingrijorare profunda.”

Se arata intr-un comunicat emis aseara de ministerul Rus de Externe, purtatoarea de cuvant a institutiei, facand referire la modificarile la Codul Audiovizualului care prevad interdictia de a difuza programe si filme produse in tari care nu au ratificat Conventia europeana privind televiziunea transfrontaliera, inclusiv Rusia si la modificarile la Codul contraventional, care introduc amenzi sau munca silnica pentru folosirea simbolurilor de razboi ale Rusiei precum si panglicii bicolore neagra-portocaliu.

Maria ZAHAROVA, PURTATOARE DE CUVANT A MINISTERULUI AFECERILOR EXTERNE DIN RUSIA: „Conducerea Republicii Moldova si-a declarat in repetate randuri angajamentul fata de statutul neutru al Republicii, respectul pentru drepturile si interesele tuturor locuitorilor sai, parteneriatul pragmatic si reciproc avantajos cu Rusia. Ultimele initiative legislative adoptate de Parlamentul Republicii Moldova nu corespund acestor declaratii.(...)Toate acestea, desigur, influenteaza situatia din Moldova si atmosfera generala a relatiilor ruso-moldovenesti,” mai scrie in comunicatul diplomatiei de la Moscova.

In replica, reprezantantii ministrului de Externe de la Chisinau au indemnat partea rusa sa nu se implice in treburile interne ale tarii. 

Daniel VODA, PURTATOR DE CUVANT AL MINISTERULUI DE EXTERNE: „Luarea deciziilor privind subiectele mentionate in comunicat reprezinta un drept suveran al tarii noastre. Facem apel catre partea rusa sa se abtina de la implicarea in procesele interne si democratice din Republica Moldova.”

Presedintia nu a comentat declratiile ministerului Rus de Externe, iar responsabilii de la Parlament nu ne-au raspuns pentru o reactie. Acum doua zile Parlamentul a votat in lectura finala proiectul de lege privind interzicerea pe teritoriul Republicii Moldova a simbolurilor care propaga razboiul. Printre acestea se numara literele "V" si "Z", dar si panglica Sfantul Gheorghe. Totodata, in procedura se afla legea privind securitatea informationala potrivit careia, posturile de radio sau TV care vor difuza stiri false vor putea fi amendate cu pana la 100 de mii de lei, iar site-urile vor fi blocate.