Muzica, dansul si un car de emotii si-au dat intalnire in aceasta sapmanta la Sala Palatului National, acolo unde profesorii si elevii liceului “Onisifor Ghibu” din capitala au sarbatorit 40 de ani de activitate ai institutiei si au pus la cale un concert cu genericul “Vrem pace pe pamant”. Pe scena au urcat elevi din mai multe institutii din Chisinau, dar si din Orhei, iar sala  a fost plina de spectatori. Banii otinuti din vanzarea biletelor au fost donati pentru refugiatii ucraineni de la noi.

Publicat:29.05.2022, 14:49

Cei 40 de ani de activitate ai liceului teoretic “Onisifor Ghibu” din capitala au fost sarbatoriti sub lozinca “Vrem pace pe pamant”.  Emotionati, elevii faceau repetitii in culise, asa incat pe scena totul sa fie perfect.

Oxana GOZMA, PROFESOARA DE COREGRAFIE:"Am pregatit doua dansuri, “Joc mare” si “Mararasul”

Elevii sunt in clasa a treia,  fac parte din ansamblul “Vatra Neamului” si spun ca au depus multa munca si emotie pentru acest eveniment.

Laurentia, ELEVA:"Astazi scoala noastra “Onisifor Ghibu” implineste 40 de ani. Sunt madra si emotionata. Prima data sunt pe o scena atat de mare."

 "Trebuie sa dansam cat mai bine!"

Iar acesti baieti voinici au pregatit un moment, in care vedeta a fost fluierul.

Vlad DALTA, ELEV:“Ne-am pregatit foarte mult, am repetat in fiecare zi!”

Sergiu Tiron este profesorul lor de fluier si activeaza in cadrul liceului “Onisifor Ghibu” de 30 de ani. Era emotionat si mandru de elevii sai, care oglindesc dedicatia si munca lui.

Sergiu TIRON, PROFESOR DE FLUIER, CONDUCATORUL ANSAMBLULUI FLUIERAS VOINICEII:"E o varsta frumoasa, sunt ani foarte frumosi, productivi cu realizari frumoase. Dar cele mai mari realizari sunt flacaii."

De tot atata timp este profesoara si sotia barbatului, Aliona Tiron, care conduce formatia folclorica “Opincuta Neamului”.

Aliona TIRON, PROFESOARA, CONDUCATOR AL FORMATIEI FOLCLORICE “OPINCUTA NEAMULUI”:"Avem elevi din clasa 2,3 si chiar si de la colegiu, fosti absolventi care vin si canta cu noi."

Imbracati in port popular si cu vocea bine incalzita, elevii abia asteptau sa incante publicul cu talentul lor.

Nicoleta, ELEA:"Este o activitate de grup si ne uneste pe toti, ne face sa reprezentam tara noastra."

Ilinca, ELEVA:"Ne leaga mult de neamul nostru, prin aceste activitati ne conectam cu traditiile noastre."

"Noi cantam si ne simtim bine in Opincuta Neamului."

"Pentru mine este o mare bucurie pentru ca ajutam refugiatii, fratii de langa noi. Ma bucur ca a venit atata lume!" 

La patru ace si in pasi de vals urmau sa paseasca pe scena acesti elevi, care iau lectii de dans din clasa intai.

"Ne-am pregatit sa dansam, tango, apoi vals vienez, vals lent si quiqstep.

Aveti emotii?

- Foarte mari emotii, ne facem foarte multe griji!

- Am fost anterior la un concurs, acolo scena era prea mica, aici e prea mare."

 Elevii care au participant la acest eveniment au venit de la mai multe licee din Chisinau si  Orhei. Cu totii s-au adunat in numele pacii si si-au dorit sa transmita empatie si solidaritate, asta pentru ca banii din vanzarea biletelor vor fi donati refugiatilor ucraineni ajunsi in tara noastra.

"Copiii au depus mult suflet, au muncit din zor si pana seara. In privinta surselor banesti donate ucrainenilor, sa stiti ca dar din dar se face rai si prietenii la nevoie se cunosc."

"Am doi nepotii care au prezentat azi asa frumos, ma bucur de ei si de succesele lor."

"Este o idee ingenioasa si directoare i-a reusit sa adune intreg colectivul de profesori si parinti pentru a face acest gest. Speram ca acesti putini bani sa fie cu folos pentru cei care au nevoie."
 

Elena CERNEI, DIRECTOAREA INSTITUTIEI “ONISIFOR GHIBU”:"Genericul concertului este vrem pace pe pamant. Am vrut sa il imparatasim cu unele institutii partenere, sa avem mai multi copii, care sa inteleaga acest sentiment al pacii. Astazi eu oricum vad tot la televizor, sunt afectati si ei de tot ce se intampla in Ucraina."

 Din vanzare biletelor s-au strans in jur de 150 de mii de lei, bani care vor fi alocati in contul trezorariei municipiului Chisinau.