Namolul depozitat pe parcursul mai multor ani, dar si continul extrem de toxic, deversat de agentii economici sunt principalele surse ale mirosului insuportabil din capitala. Este declaratia sefului de la Apa-Canal, Valeriu Mesca. Acesta insa nu a propus solutii clare pentru rezolvarea problemei, pasand o parte din vina catre primarie.

Publicat:11.09.2019, 18:39

In debutul sedintei, premierul Maia Sandu l-a luat la intrebari pe seful de la Apa-Canal, Valeriu Mesca. 

Maia SANDU, PRIM-MINISTRUL REPUBLICII MOLDOVA: “Ce se intampla in Chisinau? 

Valeriu MESCA, SEFUL INTREPRINDERII MUNICIPALE APA-CANAL CHISINAU: “Namolul s-a depozitat in sapte lacuri care au cate 10-12 metri. Acesta continua sa se fermenteze si sa se evapore.” 

Mesca spune ca problema este a primariei si nu a intreprinderii. Namolul nu ar fi insa unica sursa a mirosului. Apele subterane sunt contaminate de detergenti, azoti si fosfati. Substantele ajung acolo din cauza activitatii agentilor economici.

Maia SANDU, PRIM-MINISTRUL REPUBLICII MOLDOVA: “Unde v-ati adresat pana acum? Ce ati intreprins?” 

Mesca a raspuns scurt si fara sa ofere detalii.

Valeriu MESCA, SEFUL INTREPRINDERII MUNICIPALE APA CANAL CHISINAU: “Am avut multe adresari.” 

Dupa schimbul de replici acide dintre cei doi, a intervenit in discutie Iuliana Cantaragiu, secretarul de stat de la Ministerul Mediului. Aceasta spune ca a solicitat anterior de la Apa-Canal lista agentilor economici cu care institutia are contracte, dar asa si nu a primit-o.

Concluzia: municipalitatea nu va scapa prea curand de mirosul insuportabil. 

Valeriu MESCA, SEFUL INTREPRINDERII MUNICIPALE APA CANAL CHISINAU: “Situatia nu se va schimba degraba va asigur, namolul depozitat nu este problema noastra.” 

Mirosul isuportabil in Chisinau a aparut acum cateva saptamani. De atunci s-au vehiculat mai multe cauze, printre care faptul ca statia de epurare ar fi defectata. Pana acum nu a fost gasita o solutie.