Prim-ministrul Republicii Moldova, Natalia Gavrilita, s-a intalnit astazi cu vicepresedintele Comisiei Europene, vicepresedintele executiv al Comisiei Europene si eurocomisarul pentru energie. In cadrul intrevederii s-a discutat despre actiunile Republica Moldova.

Publicat:06.02.2023, 17:03

Potrivit Executivului, printre subiectele abordate in cadrul intrevederii cu comisarul Valdis Dombrovskis s-au numarat eliminarea cotelor tarifare si acces la piata unica, reducerea tarifelor de roaming dintre tarile UE si Republica Moldova si aderarea la zona unica de plati in euro. 

„Va multumim pentru faptul ca vara trecuta ati majorat cotele la sapte produse agroalimentare moldovenesti. Ne propunem sa finalizam transpunerea legislatiei europene si sa demaram negocierile, astfel incat sa incepem a exporta cat de curand produse de origine animala pe piata UE. Institutiile Republicii Moldova sunt pregatite pentru a realiza reforme ireversibile in intreaga economie. Impreuna cu Comisia Europeana, suntem gata sa pregatim un Plan de Actiuni pentru ca Republica Moldova sa aiba acces la piata unica europeana. Contam pe ajutorul dumneavoastra in avansarea pe aceasta cale”, a declarat sefa Executivului in discutia cu comisarul pentru comert, Valdis Dombrovskis.

Ulterior, sefa Guvernului s-a intalnit cu eurocomisarul pentru energie, Kadri Simson, unde s-a discutat despre diversificarea surselor de aprovizionare cu gaze naturale si energie electrica a tarii.

„Cu suportul UE si al altor parteneri externi, situatia din domeniul energetic a fost stabilizata. Am asigurat populatia cu resurse energetice pentru aceasta iarna si am inceput pregatirile pentru iarna viitoare. Nu doar am gestionat crize, ci si am facut schimbari, iar Comunitatea energetica a recunoscut ca Moldova a realizat, in ultimul an, cel mai mare progres intre tarile candidate”, a declarat sefa Guvernului. 

Totodata, prim-ministrul Natalia Gavrilita s-a intalnit si cu Margrethe Vestager, vicepresedinta executiva a Comisiei Europene pentru o Europa pregatita de era digitala.  

„Depunem eforturi pentru semnarea acordului de reducere a tarifelor de roaming cu Uniunea Europeana, iar includerea Republicii Moldova in piata interna europeana va aduce Europa mai aproape de cetatenii nostri”, a declarat prim-ministrul Natalia Gavrilita.