Securitatea Republicii Moldova si aderarea tarii noastre la UE au fost printre subiectele discutate de ministrul de Externe, Nicu Popescu, la reuniunea G7, care a avut loc astazi in Germania. Vicepremierul s-a intalnit cu mai multi ministri de externe, printre care cel al Germaniei si al Frantei, dar si cu inaltul reprezentant al UE pentru afaceri externe si politica de securitate, Josep Borrell. 

Publicat:13.05.2022, 18:35

Inainte de intalnirile oficiale, Nicu Popescu a avut o discutie cu omologul sau din Ucraina, Dmytro Kuleba. 

Nicu POPESCU, MINISTRUL AFACERILOR EXTERNE SI INTEGRARII EUROPENE: “Este o recunoastere a momentelor tragice prin care trece regiunea noastra, din cauza razboiului din Ucraina, din cauza invaziei ruse asupra Ucrainei. In aceasta regiune, Moldova este cel mai fragil vecin al Ucrainei, este tara care in al doilea rand a fost afectata de razboi.”

Ulterior, vicepremierul s-a intalnit cu Inaltul reprezentant al UE pentru politica externa, Josep Borrell. In cadrul discutiilor au fost abordate aspecte privind securitatea regionala, securitatea alimentara si s-a vorbit si despre solutii pentru a depasi criza economica. 

Nicu POPESCU, MINISTRUL AFACERILOR EXTERNE SI INTEGRARII EUROPENE: “In urma acestui razboi, orice persoana de pe continent se simte mai putin in siguranta si, desigur, ca asta se refera si la Moldova. Facem tot posibilul ca sa pastram pacea in Moldova si noi nu am putea face asta fara ajutorul partenerilor nostri internationali, cum ar fi G7, UE si multe alte tari.”

In cadrul reuniunii, Nicu Popescu a avut discutii si cu ministrii de externe din Germania, Canada, Franta, Italia, Japonia, Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord, dar si Statele Unite. Republica Moldova participa in premiera la reuniunea ministrilor de externe din tarile G7. Delegatia moldoveneasca, in frunte cu ministrul de Externe, Nicu Popescu, a ajuns ieri in Germania, iar vizita se incheie astazi.