"Curierii" lui Șor au încercat să introducă în țară peste 20 de milioane de lei. Banii au fost ridicați noaptea trecută la Aeroportul Internațional Chișinău de la pasagerii care se întorceau de la congresul organizat de fugarul Ilan Șor la Moscova. Informația a fost oferită astăzi de șeful IGP și procurorul-șef interimar de la PCCOCS. Potrivit lor, participanții primeau până la 500 de euro pentru introducerea banilor în țară. Deocamndată nimeni nu a fost reținut. Pe acest caz a fost însă deschisă o cauză penală pentru contrabandă în interesul unui grup criminal organizat.

Publicat:23.04.2024, 16:58

Aceste imagini au fost prezentate în cadrul unei conferințe, în care șeful IGP a anunțat că banii au fost ridicați de la așa-numiți curieri care ar fi fost  folosiți în interesul grupului criminal organizat Șor.

Victor FURTUNĂ, PROCURORUL-ȘEF INTERIMAR AL PCCOCS:  Organele de urmările penală ai serviciului vamal s-au autosesizat precum că o grupare criminală, niște persoane care acțiunează în interesul unei grupări criminale, au urmărit scopul de introducere în RM a mijloacelor financiare ce depășesc 16 mii de unități convenționale.”

Adica, peste 100 de pasageri care se întorceau de la congresul organizat de fugarul Ilan Șor la Moscova, au încercat să aducă în țară ilegal peste 20 de milioane de lei.

Victor FURTUNĂ, PROCURORUL-ȘEF INTERIMAR AL PCCOCS:  Au fost ridicate 62 de mii de ruble rusești, 3070 euro, și 1.111.340 de dolari SUA. La fel au fost ridicate 128 de telefoane mobile. Fiecare dintre aceste persoane trebuia să nu aibă asupra sa o sumă ce depășește 10 mii de euro, respectiv să nu cadă sub incidența declarării acestei sume de bani.”

Banii au fost ridicați în urma a circa 150 de percheziții care s-au desfășurat noaptea trecută la Aeroportul Internațional Chișinău și în această dimineață la domiciliul persoanelor vizate.

Viorel CERNĂUȚEANU, ȘEFUL IGP:  O parte dintre persoanele care au reușit să intre cu banii în țară deja au transmis acelui colector care asigura procesul sub diferite forme. Fie în anumite încăperi chiar în aeroport sau în mijloacele de transport în drum spre casă.”

Pasagerii, dar și alte persoane care  asigurau procesul de introducere a banilor în țara noastră primeau o recompensă de la 300 la 500 de euro. Toți cei vizați sunt cetățeni ai Republicii Moldova, majoritatea vârstnici, spune Viorel Cernăuțeanu.

Viorel CERNĂUȚEANU, ȘEFUL IGP:  Unele persoane, care conlucrează cu urmărirea penală pot beneficia de anumite aspecte cu alt statut decât cel de băniut și învinuit în cadrul mersului urmăririi penale.”

În acest context, șeful IGP a îndemnat persoanele, care dețin informații care ar putea fi utile anchetei, să conlucreze cu oamenii legii. Pe acest caz a fost inițiată o cauză penală pentru contrabandă în interesul unui grup criminal organizat săvârșit de două sau mai multe persoane. Deocamdată, nimeni nu a fost reținut. Organele de urmărire penală au descins și în această după-amiază pe acest caz, fără a oferi detalii. Fugarul  Ilan Șor, condamnat definitiv la 15 ani de închisoare în dosarul frauda bancară, nu a comentat deocamdată acțiunile poliției. Duminică acesta și-a adunat echipa la Moscova, unde a anunțat crearea unui bloc din care fac parte partidele pe care le conduce din umbră. Mai mulți deputați ai fostului partid Șor, bașcanul autonomiei găgăuze și lideri ai partidelor afiliate fugarului au participat la eveniment. Experții spun că aceste acțiuni nu sunt altceva decât jocul Kremlinului, care vrea să blocheze parcursul european al țării noastre.

Citeste si : După scandalul de pe Aeroport au fost efectuate circa 150 de percheziții asupra susținătorilor fugarului Ilan Șor care au încercat să introducă în țară sume mari de bani - VIDEO

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  găsiți imaginile, dar și știrile momentului din Moldova și din întreaga lume! Fii reporter Pro TV. Dacă ai surprins imagini care pot deveni o știre, ni le poți trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.