Guvernul a aprobat un nou regulament privind berea și băuturile pe bază de bere. Principalele modificări prevăd extinderea clasificărilor pentru bere în funcție de conținutul de extract al mustului de bere, concentrația de alcool și tipul de fermentație. Este introdusă și reglementarea berii cu conținut redus de alcool, în intervalul 0,5–3,9%, măsură ce răspunde cererii tot mai mari pentru produse cu un conținut moderat de alcool.

Potrivit Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, va fi actualizată și lista materiilor prime și a materialelor auxiliare utilizate la producerea berii și băuturilor pe bază de bere. 

„Prin introducerea noilor procedee tehnologice, inclusiv celor de maturare a berii în butoaie, se va permite obținerea unor produse de calitate superioară, cu valori organoleptice și nutriționale îmbunătățite, menționează Ministerul.

O schimbare importantă prevăzută în proiect este revizuirea cerințelor pentru introducerea pe piață a berii, bazată pe declarația pe proprie răspundere.

Totodată, Ministerul menționează că modificările propuse vor avea un impact financiar pozitiv asupra sectorului privat prin simplificarea procedurii de plasare pe piață a berii și băuturilor pe bază de bere, iar excluderea obligativității certificării permite reducerea cheltuielilor pentru producători, întrucât nu mai sunt necesare plățile pentru evaluarea conformității.

„Aceste măsuri au potențialul de a dinamiza industria berii și de a genera beneficii economice. Prin implementarea lor, ne propunem să asigurăm un viitor sustenabil pentru industria berii” ,a declarat ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Ludmila Catlabuga.