In secolul 21, cand nu e doar o necesitate, este de neinchipuit ca o scoala sa nu aiba un bloc sanitar, in satul Hiliuti din Rascani, deschiderea primului veceu la gimnaziu a fost organizata ca o sarbatoare. Primarul, presedintele de raion, un deputat socialist si directorul scolii s-au inghesuit la usa veceului ca sa taie o panglica rosie. Poza a starnit un val de critici si de revolta pe retelele de socializare.    

Publicat:17.09.2020, 14:32

Intr-o poza publicata de presedintele raionului Rascani se vede cum acesta, alaturi de directorul institutiei, primarul localitatii si deputatul socialist Vladimir Mizdrenco stau inghesuiti in pragul veceului ca sa taie o panglica rosie tinuta de doi elevi. Ba mai mult decat atat, veniti la inaugurarea grupului sanitar, functionarii au fost intalniti cu paine si sare, tinuta de niste copii. Intrebat de noi, de ce dechiderea unui veceu, care este o necesitate, a fost organizata ca un eveniment festiv, acesta ne-a spus:

Vasile SECRIERU, PRESEDINTELE RAIONULUI RASCANI:“In primul rand el nu a fost inaugurat cu fast, a fost presedintele raionului, impreuna cu deputatul din teritoriu.  

-Dar panglica rosie, care a starnit atata critica, de ce a fost?

-Posibil a starnit critica din cauza celor care pana la ziua de azi nu au reusit sa construiasca astfel de conditii pentru elevi.”

Potrivit lui, gimnaziul din Hiliuti nu a avut pana acum veceu nici in scoala si nici macar afara, asa ca ei erau nevoiti sa mearga la baie tocmai acasa, in timpul pauzelor, sau sa astepte pana se incheie orele.  

Vasile SECRIERU, PRESEDINTELE RAIONULUI RASCANI:“Poate multa lume nu cunoaste, veceu nu era nici afara, nu era si Consiliul Raional Rascani a alocat in acest sens 12 mii de lei si deputatul prin amendament a alocat 70 mii de lei. Copiii mergeau acasa la veceu.”

Sarbatoarea inaugurarii veceului de la Hiliuti a fost criticata. Fostul ministru al Sanatatii, Ala Nemerenco a scris ca  

Ala NEMERENCO, EX-MINISTRUL SANATATII: “Parlamentul mai mult lipsa decat in lucru. Si in acest timp, deputatii socialisti ocupati cu taiatul panglicilor rosii prin WC.”

Cu o reactie a venit si deputata PLDM, Maria Ciobanu.

Maria CIOBANU, DEPUTATA PLDM:“Sa bagi in veceu copiii, pentru ca tu, ditamai presedinte de raion, primar si netot de deputat, sa faci o fotografie pentru “istorie” cum tai panglica socialista… Buni de legat!”

Functionarii au fost apostrofati de opinia publica si pentru faptul ca nu poarta masti fiind in scoala, procedand la fel ca Igor Dodon. Directorul gimnaziului, primarul satului Hiliuti si deputatul PSRM, Vladimir Mizdrenco nu ne-au raspuns la telefon pentru a raspunde la critici.