Consiliul Superior al Magistraturii ar putea avea inca doi membri din randul profesorilor de drept titulari, ce urmeaza a fi alesi de catre Ministerul Justitiei prin concurs public. Ministerul Justitiei a elaborat proiectul de modificare a Legii cu privire la Consiliul Superior al Magistraturii, a fost elaborat in vederea asigurarii unui echilibru proportional de reprezentare in Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a judecatorilor din toate nivelele a instantelor judecatoresti. In prezent, din componenta CSM fac parte cate 2 judecatori din fiecare nivel de instante, scrie bizlaw.md

Publicat:12.10.2019, 10:32

Astfel, proiectul propune o extindere a numarului de membri ai CSM de la 12 la 14. Suplinirea membrilor se impune si situatiei de a nu crea incidente la intrunirea cvorumului pentru examinarea unor chestiuni privind cariera judecatorilor.

Proiectul actului normativ urmeaza, totodata, sa prevada mecanismul de alegere a membrilor CSM de catre Adunarea Generala a Judecatorilor pornind de la necesitatea unei reprezentari proportionale ale judecatorilor care intr-un numar predominant activeaza in prima instanta si intr-un numar considerabil mai mic in instantele ierarhic superioare.

Astfel, proiectul de lege prevede ca de catre Adunarea Generala a Judecatorilor sa fie selectati membrii CSM-ului din randul judecatorilor, dupa cum urmeaza:

trei membri din randul judecatorilor ce activeaza la nivelul de prima instanta, avand in vedere ca acestia reprezinta un umar predominant in comparatie cu numarul total din judecatori;

doi membri din randul judecatorilor ce activeaza la nivelul instantei de apel (numarul acestora nu se schimba);

un membru din randul judecatorilor Curtii Supreme de Justitie, tinand cont de faptul ca numarul acestora este unul mult mai mic.

In acelasi timp, se reglementeaza o procedura perfectionata de selectare de catre Adunarea Generala a Judecatorilor a membrilor CSM din randul judecatorilor, precum si modul de publicare a listei candidatilor si dosarele depuse de acestia.

Sursa: