O inregistrare audio in care o profesoara de la un liceu din capitala cere bani de la elevi a fost publicata astazi de fostii discipoli. Dascalul se apara si spune ca cei 250 de lei ajungeau la Asociatia scolii si ca ea colecta banii pentru ca parintii lipseau de la sedinte. Administratia institutiei afirma ca inregistrarea a fost publicata pentru a ponegri imaginea scolii.

Publicat:06.09.2019, 19:18

“-Sunt sigura ca pe masa aveti si carne preferata, asta va permiteti. Sa platiti 250 de lei pe luna nu ai. Si sa va duceti la zi de nastere gasiti.” 

Inregistrarea discutiei dintre elevi si pedagogul liceului Gaudeamus a fost facuta anul trecut. Din discutie se intelege ca profesoara cere cate 250 de lei pe luna pentru Asociatia Gaudeamus.

-”La moment nu am posibilitatea sa platesc. -Cand ai avut posibilitatea sa platesti, tu nu ai platit. De ce? -De mult timp nu am posibilitatea sa platesc. -Nu-mi spune tu mie.”

Se intampla desi platile se fac benevol, iar profesorii nu ar trebui sa fie implicati in strangerea banilor.

“-O sa ma stradui sa platesc pana la sfarsitul anului. -Cand, in 2018? Ai spus ca in martie o sa fie platit. A trecut si aprilie si martie.”

”-De ce va implicati in aceste strangeri de bani, e vorba de asociatie? -Fac adunare cu sase parinti, cu cine sa discut.”

”-Nu e treaba dvs sa va ocupati de asta. -Da, nu e treaba pedagogului, dar daca nu este alt contact, cum sa comunice.”

Administratia liceului spune ca Asociatia Gaudeamus, care se afla in incinta scolii, este inregistrata oficial, insa nu isi explica implicarea profesorului.

Nu am gasit pe cineva din asociatie la sediul acesteia, insa pe usa era indicat ca in birou folosirea telefoanelor mobile si utilizarea dispozitivelor de inregistrare este strict interzisa, iar inauntru poate intra doar cate o persoana. Inregistrarea discutiei a fost publicata de membrii unei miscari de tineret, din care fac parte si fosti elevi ai liceului.

Dumitru ROIBU, MEMBRUL ASOCIATIEI DE TINERET: ”In cazul in care profesorii nu indeplinesc norma sunt consecinte. Ati vazut aroganta cu care se discuta. Copiii sunt torturati, discriminati. Drastic au scazut de la noua la cinci, ca sa inteleaga."

“Este o absurditate. Nu am penalizat pe nimeni. Puteam sa spun din emotie, dar nu ii penalizam.”

Responsabilii de la liceu spun ca actiunile sunt facute pentru a ponegri imaginea institutiei.

Tatiana PONOMARI, DIRECTORUL ADJUNCT AL LICEULUI GAUDEAMUS: “Sunt interese ascunse, nu este primul atac. Am discutat cu persoana in cauza. Ni s-a parut ca am gasit un numitor comun, peste un timp iar s-a facut atac. 01:10 Este un interes ascuns al cuiva.”

Iar din banii asociatiei sunt create conditii pentru studii, intrucat finantarea din bugetul statului este insuficienta.

Serviciul de presa al Ministerului Educatiei, dar si sefa Directiei Educatie, Rodica Gutu, nu ne-au raspuns la telefon pentru comentarii. La inceputul acestui an, cei de la minister au interzis colectarea de plati informale in institutiile de invatamant.