Guvernul pune la dispozitia agricultorilor peste un miliard de lei. Declaratia a fost facuta de premierul Dorin Recean, in contextul in care mai multi fermieri au iesit astazi in fata Guvernului sa protesteze. Premierul da asigurari ca pana la sfarsitul lunii iulie, fermieri vor avea toate subsidiile care au fost solicitate pentru anul 2023.

Ultimul update: 20.06.2023, 18:36 Publicat:20.06.2023, 16:40

Dorin RECEAN, PRIM-MINISTRUL REPUBLICII MOLDOVA:Guvernul pune la dispozitia agricultorilor peste un miliard de lei. Asta e ceea ce putem face, ceea ce putem aloca in aceasta perioada, fiindca in aceasta perioada trebuie sa alocam bani si in alte domenii. Pana la sfarsitul lunii iulie, vom avea toate subsidiile care au fost solicitate pentru anul 2023. Toate aceste subsdii vor fi debursate, cum am convenit cu dvs. Guvernul este foarte atent la fluxurile comerciale in ceea ce priveste tranzitul si importul de cereale, dupa problemele  legate de costuri care trebuie rezolvate. Impreuna cu dvs. am vazut cifrele pe care le-am confirmat reciproc, impreuna mergem sa solicitam ajutorul , pe care eventual in vom primi de la Uniunea Europeana sau de la ati prieteni, o sa vedem. Guvernul in continuare va cauta solutii asa cum trebuie sa caute si pentru alte categorii.”

Mai multi fermieri au venit astazi cu tractoarele in Piata Marii Adunari Nationale, pentru a protesta. Acestia se plang ca sunt intr-o situatie dificila din cauza consecintelor razboiului din Ucraina si a secetei de anul trecut si cer autoritatilor sa le fie indeplinite mai multe revendicari. 

Fermierii au inaintat guvernului cinci revendicari, printre care prelungirea programului de rambursare a TVA, alocarea pana la 1 august a compensatiilor costurilor de producere de cel putin 3 mii de lei per hectar la culturile agricole din prima grupa si restrictionarea temporara a importului de cereale din Ucraina. Pe de alta parte, autoritatile sustin ca importul de cereale din Ucraina este nesemnificativ si nu vor impune o restrictie de import. Totodata, secretarul de stat de la ministerul agriculturii spunea anterior ca protestele nu sunt justificate. Responsabilii de la ministerul agriculturii au declarat ieri ca deja au fost luate o serie de masuri pentru agricultori, iar pentru altele care au fost discutate la mai multe sedinte cu fermierii se cauta resurse financiare suplimentare.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.